Čím déle v Afghánistánu vydržíte, tím to bude horší, varovali mě ruští kolegové. A měli pravdu, hodnotí expert na Blízký východ

12. září 2021

V odpověď na útoky z 11. září 2001 spojenecká vojska zaútočila na Afghánistán, v jehož čele stálo i tehdy hnutí Tálibán. To otevřeně podporovalo teroristickou organizaci Al-Káida. „Nejprve jsem si myslel, že jde o záběry z katastrofického filmu,“ vzpomíná na dvojčata v plamenech odborník na Blízký východ Slavomír Horák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Někdejší kaplan armády České republiky, dnes plzeňský biskup Tomáš Holub prožíval útoky přímo v budově velení české armády. „V první fázi jsem se možná domníval, že se děje něco horšího – něco ještě dramatičtějšího, než jak to potom ovlivnilo třeba chod života v České republice,“ vzpomíná.

Čtěte také

Na celou situaci musel z pozice armádního kaplana nahlížet prizmatem etiky. „Byla praktická otázka, jestli my jako církve zastoupené v armádě tu odpověď oficiálně podpoříme a budeme součástí jednotek, které půjdou do Afghánistánu.“

Holub přiznává, že se ocitl pod velkým tlakem, když měl celou otázku řešit nejen utilitaristicky, ale i eticky – z pohledu spravedlnosti, práva a Desatera.

„Zastával jsem a zastávám ale názor, že propojenost mezi Al-Káidou a tehdejší vládou byla tak přímá a explicitní, že v té chvíli bylo možné vnímat tálibánskou vládu jako aktivního agresora, vůči kterému je třeba zasáhnout. Mimo jiné také proto, že se objevovaly velmi jasné deklarace, že nejde o poslední útoky,“ připomíná biskup.

Nezískali jsme srdce Afghánců

Slavomír Horák uznává, že bez reakce islamistický terorismus zůstat nemohl: „Tehdy to byla smysluplná a logická akce. A minimálně v první fázi i poměrně úspěšná.“

Čtěte také

Zpětně ale také musí dát za pravdu svým kolegům z Ruska, kteří ho se sovětsko-afghánskou zkušeností z minulého století varovali před dlouhodobou přítomností v zemi. „Říkali mi, že jsme se nechali vtáhnout do něčeho hodně špatného. A že čím déle tam vydržíme, tím horší to bude.“

Podle Horáka jsme bohužel i přes veškeré snahy Afghánistán tak úplně nepochopili. Nepodařilo se vyhrát srdce a mysl většiny tamních obyvatel, shrnuje. A dodává, že prohlubováním spolupráce s dosazenou zkorumpovanou vládou se z vítaných spojenců stali v očích místních postupně okupanti.

Poslechněte si celou debatu Evy Hůlkové.

V první části Vertikály probere Naděžda Hávová začínající návštěvu papeže na Slovenku. A připomene, že Poláci blahořečí kardinála Wyszyńského, který symbolizoval odpor proti komunistickému režimu.

autoři: Eva Hůlková , marz
Spustit audio