Chuť je psychologický nástroj. Využívají ji potravinové řetězce i fast foody, říká Roman Vaněk

1. listopad 2019

Kulinářský odborník, spisovatel a moderátor Roman Vaněk se k jídlu dostal přes studium umělecké školy, fotožurnalistiku a podnikání s brazilským vínem. „Gastronomie je exaktní, spočítatelná věda, která nemá náhody,“ říká.

„Když pochopíte chemii a fyziku jídla, potřebujete potom už jen srdce. Protože to je na jídle a na talíři strašně poznat,“ vysvětluje.

Prvočinitel všeho

Host Osobnosti Plus naznačuje silný psychologický aspekt, který vztah člověka k jídlu má.

Čtěte také

„Fyziologie chuti je základem všeho, jakýsi behaviorismus. To, co máme v podvědomí, na tom je postavena gastronomie už dobrých dvě stě let. Je výborným psychologickým nástrojem, který hraje zásadní roli. Umí toho dokonale využít potravinové řetězce nebo fastfoody. Dokonce více, než si umíme představit. Vodí si člověka tak, jak potřebují,“ poznamenává a dodává:

„Jídlo je prvočinitel absolutně všeho: dává nám sílu, rozkládá nás, je zásadní měnič nálady...“

Jídelní lístky jako obraz doby

Vaněk je vášnivým sběratelem historických jídelních lístků.

„Mám nejstarší dochované jídelní lístky v téhle zemi: první tři, potom pátý a šestý. Nejstarší je z roku 1805. Vyčtete z nich obrovské množství informací. Třeba jaká byla doba, co se jedlo, jak se k sobě lidé chovali, jak si vážili jeden druhého, jestli si uměli udělat čas na jídlo, jaké suroviny používali... Zobrazuje to kulturu lidí v určité době,“ říká zakladatel Pražského kulinářského institutu a nejúspěšnější český autor kuchařek a knih o jídle.

Dnes prý lidé zbytečně kopírují a aplikují špatným zůsobem vlivy cizích kultur. Na druhou stranu ale Vaněk oceňuje, že se vysoká gastronomie uklidňuje a podporuje české farmáře.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pátečním hostem. Roman Vaněk ještě mimo jiné představí kurz pro muže na téma 'jak uchvátit ženu gastronomií do dvaceti minut'.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související