Chuť je psychologický nástroj. Využívají ji potravinové řetězce i fast foody, říká Roman Vaněk
Kulinářský odborník, spisovatel a moderátor Roman Vaněk se k jídlu dostal přes studium umělecké školy, fotožurnalistiku a podnikání s brazilským vínem. „Gastronomie je exaktní, spočítatelná věda, která nemá náhody,“ říká.
„Když pochopíte chemii a fyziku jídla, potřebujete potom už jen srdce. Protože to je na jídle a na talíři strašně poznat,“ vysvětluje.
Prvočinitel všeho
Host Osobnosti Plus naznačuje silný psychologický aspekt, který vztah člověka k jídlu má.
Čtěte také
„Fyziologie chuti je základem všeho, jakýsi behaviorismus. To, co máme v podvědomí, na tom je postavena gastronomie už dobrých dvě stě let. Je výborným psychologickým nástrojem, který hraje zásadní roli. Umí toho dokonale využít potravinové řetězce nebo fastfoody. Dokonce více, než si umíme představit. Vodí si člověka tak, jak potřebují,“ poznamenává a dodává:
„Jídlo je prvočinitel absolutně všeho: dává nám sílu, rozkládá nás, je zásadní měnič nálady...“
Jídelní lístky jako obraz doby
Vaněk je vášnivým sběratelem historických jídelních lístků.
„Mám nejstarší dochované jídelní lístky v téhle zemi: první tři, potom pátý a šestý. Nejstarší je z roku 1805. Vyčtete z nich obrovské množství informací. Třeba jaká byla doba, co se jedlo, jak se k sobě lidé chovali, jak si vážili jeden druhého, jestli si uměli udělat čas na jídlo, jaké suroviny používali... Zobrazuje to kulturu lidí v určité době,“ říká zakladatel Pražského kulinářského institutu a nejúspěšnější český autor kuchařek a knih o jídle.
Dnes prý lidé zbytečně kopírují a aplikují špatným zůsobem vlivy cizích kultur. Na druhou stranu ale Vaněk oceňuje, že se vysoká gastronomie uklidňuje a podporuje české farmáře.
Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pátečním hostem. Roman Vaněk ještě mimo jiné představí kurz pro muže na téma 'jak uchvátit ženu gastronomií do dvaceti minut'.
Související
-
Dýňová polévka: Jak na ni?
Proč k její přípravě potřebujeme cukr a meruňkový džem? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.
-
Začínáme věřit české kuchyni a tomu, že i samotná mrkev může...
Dobré jídlo a pití k Čechům prostě patří, není tedy divu, že každoročně přibývají nové food festivaly. Ty lákají na jedinečný gastronomický zážitek a ochutnávku jíd...
-
Když víte, že jídla může být v budoucnu málo, snadněji ztloustnete
Příčinou epidemie obezity může být i nejisté stravování. Potvrdí to britský vědec Daniel Nettle, autor pozoruhodného výzkumu o nepravidelnosti jídelníčku špačků.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.