Chceme volné svátky, hlásí prodavačky

12. duben 2016

Poslanci by tento týden měli rozhodnout o senátním návrhu zákona, který omezí prodejní dobu v obchodech. Ve vybraných sedmi svátečních dnech by měly mít zavřeno velké supermarkety. Na Štědrý den by pak zůstaly otevřené jen dopoledne. Zastáncem změny je Odborový svaz pracovníků obchodu.

Vy dnes chcete představit velký průzkum, který zkoumal názory a pracovní podmínky zaměstnanců v obchodech. Jaká hlavní zjištění z něho plynou?

„Tento výzkum jsme uspořádali společně s Multikulturním centrem Praha. Má název Ženy za pultem a zkoumá obecně pracovní podmínky zaměstnankyň v českých obchodech,“ říká Aneta Bednářová, mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu.


Výzkum se zabýval také názorem zaměstnanců na tento návrh a většina zaměstnanců si přeje, aby tento zákon platil. Chtěli by být doma Aneta Bednářová, mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu.

Není vyloučeno, že poslanci senátní návrh ještě zmírní. Hospodářský výbor doporučil schválit změnu, podle které by se zavírání netýkalo velkých nákupních center a obchodních galerií nad pět tisíc metrů čtverečních, v nichž je víc nájemců. Jaký na to máte názor?

„Podle nás je tento návrh diskriminační, protože by ze zákona vyjímal právě prodejny v nákupních centrech. A mohlo by se stát, že zaměstnanci jednoho zaměstnavatele by jednou do práce šli a jednou ne. Náš zákon by pak postrádal naprosto původní smysl, ve kterém jsme ho sestavovali.

Proti omezení prodejní doby jsou například Hospodářská komora nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu. Říkají, že návrh je diskriminační a poškozuje podnikatele. Jaký je váš hlavní argument na podporu omezení pracovní doby v obchodech?

„Myslím, že bychom se mohli přiblížit západním zemím nebo naším okolním zemím, kde všude existuje právní kodifikace právě otevírací doby ve svátky. A tím, že 80 % zaměstnanců obchodů tvoří ženy, tak bychom jim velice rádi dopřáli alespoň těch sedm dnů v roce možnost strávit doma s rodinou,“ odpovídá mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu

O kampani Chceme volné svátky více v celém rozhovoru.

autor: bur
Spustit audio