Chartista a spisovatel Karel Pecka prožil mládí v lágrech

14. listopad 2022

Spisovatel Karel Pecka byl v roce 1949 a ve svých necelých 21 letech, obviněn z velezrady a odsouzen k 11letému žaláři. O životě v nedůstojných podmínkách pak podával svědectví ve svých knihách. V 70. a 80. letech se zapojil do činnosti literárního disentu, byl signatářem Charty 77. 

V době, kdy nemohl svobodně publikovat, poskytl jako vůbec první český literát svůj rukopis nově vznikajícímu nakladatelství manželů Škvoreckých 68 Publishers v Torontu, kde vyšly jeho prózy Štěpení, Pasáž, Motáky nezvěstnému a Malostranské humoresky. Pořad věnovaný Karlu Peckovi, připravili v roce 2011 publicisté Pavel Hlavatý a Jan Sedmidubský.

Pořad najdete na webu pouze do 14. prosince 2022.

autoři: David Hertl , Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.