CETA byla podepsána za nestabilní společenské situace

1. listopad 2016

Kanadské úřady chtějí v souvislosti s podpisem obchodní a hospodářské smlouvy CETA zrušit vízovou povinnost pro občany Bulharska a Rumunska. Podle agentury Reuters o tom v pondělí informoval kanadský ministr pro imigraci John McCallum. Řekl, že víza pro občany obou zemí by mohla být zrušena do prosince příštího roku. Smlouvu CETA podepsali v neděli v Bruselu kanadský premiér Justin Trudeau a unijní představitelé. Německý deník Süddeutsche Zeitung si všímá, že unie ji uzavřela v době, kdy se potýká s řadou problémů. A komentátor Stephan Ulrich vidí jistou paralelu se situací Číny patnáctého století.

Tehdy se zdálo, že Číně, zemi mnoha národů, patří budoucnost. Hospodářství rostlo, lidem se dařilo čím dál lépe. Jejich civilizace byla tak vyspělá, že mnohé jiné národy se k Číně chtěly připojit. Mezi Japonskem, Perským zálivem, Sumatrou, Srí Lankou a východní Afrikou se plavily lodě naložené zbožím. Na začátku 15. století za vlády císaře Ču Ti z dynastie Ming nebyla Čína daleko od toho, aby expandovala do Evropy, píše komentátor pro Süddeutsche Zeitung.

A pokračuje, že Čína pod vlivem dějin náhle změnila kurz. Konfucianismus pohrdal obchodníky a jejich bohatstvím. Cizí vlivy, které napomáhaly rozvoji obchodu, se znelíbily vládnoucím elitám. Země se postupně začala spoléhat pouze na sebe samu. Obchodních lodí se už stavělo čím dál méně, až byly nakonec úplně zakázány. Světová moře ovládli Evropané. - Evropská unie také bývala atraktivní mnohonárodnostní „říší,“ která slibovala jistoty a blahobyt. I v Evropě vedl obchod k hospodářskému růstu. Pro svět byla Evropa modelem v éře, kdy jednotlivé národní státy už nebyly schopny řešit problémy samy.

Komentátor deníku Süddeutsche Zeitung si dále všímá rozhádanosti v Evropské unii. Dnešní Evropa už není obdivuhodná, je spíše k smíchu. Nedořešená krize eurozóny, chaotická uprchlická politika, brexit a odmítavé pózy belgického Valonska v otázce přijetí dohody CETA – to jen potvrzují. Mnozí Evropané mluví o Bruselu tak, jako by byl místem politického hříchu. Volný obchod se dnes podle komentátora považuje za nebezpečný, otevřené hranice zase za vstupní brány pro nebezpečné cizince.

Dnešní Evropa je k smíchu

Také kanadský on-line deník Toronto Star si všímá historických souvislostí, které vedly k podpisu dohody CETA. Jak píše, jsou dobré důvody věřit, že volný obchod je pozitivní silou ve světě. Dějiny ukázaly, že přispívá k hospodářskému růstu, tvorbě pracovních míst a blahobytu. Země, které mezi sebou uzavřely smlouvy o volném obchodu, zastupují sekulární, demokratické principy a respektují občanská práva. Je ale nutné si uvědomit, že volný obchod mívá vítěze a poražené. Vítězové dnes své bohatství zvětšují, pokračuje Toronto Star. Chudoba je celosvětově na ústupu a v rozvojových zemích se vytvořila dosud chybějící střední třída. U nás na Západě zbohatli především bohatí. Příjmy střední třídy však stagnují. Ti, kdo měli nejlepší předpoklady se rozvíjet, přešlapují na místě, zatímco zbytek světa jde dál kupředu. Kanadští politikové podepsali dohodu CETA za situace, kdy vědí, že se budou rušit desítky tisíc dělnických pracovních pozic. A nenabízejí žádné řešení, uzavírá kanadský deník Toronto Star.

List Süddeutsche Zeitung dále píše o důvodech, které mohly současnou situaci zapříčinit. Jsou to například rozšíření Evropské unie bez jasné a solidní struktury a také styl bruselského vládnutí, který obyčejní lidé nejsou schopni prohlédnout. Samotný Evropský parlament není mezi lidmi vnímán jako místo, kde se hájí zájmy občanů. Proto je stále více lidem milejší, když o záležitostech, a smlouvu CETA nevyjímaje, rozhodují národní parlamenty. Značná část Evropanů vytýká Evropské unii neschopnost bránit sociální státy před vlivem volného trhu, koncernů a globalizace. Tvrzení, že globalizace bude výhodná pro všechny, dnes už nikoho nezajímá. Roky přetrvávající hospodářská a dluhová krize přinesla mnoho poražených a ještě více těch, kteří se domnívají, že dluhy nezaplatili opravdoví viníci. A uprchlická vlna vyvolává v mnoha Evropanech pocit, že se všechno ocitá mimo kontrolu, pokračuje Süddeutsche Zeitung.

V podobném duchu se přidávají i jiné evropské deníky. Dánský list Berlingske Tidende píše: rostoucí nedůvěra občanů v Evropskou unii bude přispívat k tomu, že vlády jednotlivých členských zemí budou činit důležitá rozhodnutí ve vlastním zájmu a nikoli v zájmu Unie. To by ale znamenalo konec evropské spolupráce na úrovni, jak ji známe dosud. Nizozemský deník NRC Handelsblad k podpisu smlouvy CETA podotýká, že dohoda se týká relativně malého hospodářského prostoru a může se chápat jako zkouška před uzavřením podobné obchodní smlouvy se Spojenými státy, tzv. dohody TTIP.

Evropa

Süddeutsche Zeitung dále pokračuje, že v současné atmosféře vystupují strašáci ze záhrobí dějin. Nacionalismus, rasismus a kult vůdce navracejí lidem víru ve vlastní stát vedený silným vůdcem. A tyto obavy v lidech nezmizí, dokud je budou spojenci Evropy ignorovat, varuje německý list.

Omezení populismu

Podle Süddeutsche Zeitung nastal čas k zamyšlení a k boji proti strachu z neonacionalistických sil. Jak komentátor dodává, mělo by se proti tomu bojovat na všech rovinách. Jednak na úrovni samotné Evropské unie, například proti vládám, které prosazují pouze vlastní národní zájmy. Pak v samotných státech, kde se musí omezit vliv populistických organizací, jako jsou například německá Pegida, francouzská krajně pravicová Národní fronta Marine Le Penové nebo nacionálně orientovaná Svobodná strana Rakouska.

Třetí rovinu podle Süddeutsche Zeitung představují samotní občané. Ti by si podle komentátora měli položit otázku, co přinesla Evropská unie a co přinesl národní socialismus. A komentátor Ulrich pokračuje, že Evropa bude schopná v budoucnosti reagovat pouze v případě, že bude otevřená kritice ze strany svých občanů. Tak podle něj při uzavírání obchodních dohod bude muset respektovat ochranu spotřebitelů a životního prostředí stejně jako právní systémy členských zemí. Tím politika znovu získá moc nad evropským hospodářstvím a pomůže tak poraženým v globalizaci. A ten, kdo jako příchozí do Evropy poruší práva a základní hodnoty, bude muset zase odejít.

Svůj komentář uzavírá Ulrich tvrzením, že Evropská unie si musí především rozmyslet, jakým způsobem se členské země budou podílet na rozhodování o společných otázkách. Tento problém považuje komentátor za stěžejní a dodává: pokud Evropa bude nadále nejednotná v tak zásadních bodech, jako jsou obchodní politika a zmiňovaná dohoda o volném obchodu CETA, hrozí jí rozpad. Evropská komise podle komentátora musí docházet k jednotným závěrům a nesmí se nechat omezovat jednotlivými členskými státy. Jen tak může v očích Evropanů získat suverenitu a stát se pro ně akceptovatelnou. Tolik německý deník Süddeutsche Zeitung.

autor: rer
Spustit audio