Českým obcím chybí sociální byty

28. květen 2014

Českým městům a menším obcím chybí sociální byty, které by mohly nabídnout lidem v nouzi. Ať už jde o chudé rodiny, které si nemohou dovolit tržní nájem, nebo o seniory, kteří potřebují pečovatelské zázemí. Na novou výstavbu nemají starostové peníze a často jim chybí i na přestavbu domů, které by jinak k takovému účelu mohli využít.

Stát slibuje, že problém co nejrychleji vyřeší. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje zákon o sociálním bydlení, který by měl být hotov do dvou let. Ministryně Michaela Marksová už má představu, jak by mohl fungovat. Bude zahrnovat jak výstavbu nových bytů, nebo domů určených pro tyto účely, tak i podmínky, za jakých může do sociálního bydlení vstoupit i soukromí vlastníci nebo družstva.

Jsou ale i města, která se sama snaží zajistit seniorům velmi důstojné stáří. V Úvalech nedaleko Prahy funguje dům s pečovatelskou službou, kde starší lidé bydlí v malometrážních bytech. Zároveň mají dostatek prostoru k tomu, aby mohli společně trávit čas. Na bydlení v Úvalech se čeká a je o něj obrovský zájem. Možná i proto, že je daleko vzdálen pobytu ve velkokapacitních seniorských ústavech.

Pečovatelky navštěvují klienty, pokud si to přejí, každý den ráno, v poledne a odpoledne. A ptají se jich na jejich potřeby. „Je plně respektováno soukromí klientů, byty jsou samostatnými jednotkami,“ popisují vedoucí úvalského městského úřadu Jana Tesařová a starosta Jan Šťastný.

Prostorný dům, ve kterém bydlí 50 seniorů, je členěný na jednotlivé byty. Každý z přízemních bytů má východ na zahradu, byty ve vyšších patrech mají balkon nebo terasu. Každý senior má tedy možnost jít na vzduch bez nějakého velkého překonávání překážek. Má ale i společné prostory a zázemí. Například velký sál, kde probíhá setkávání seniorů.

K domu přiléhá oplocená zahrada plná stromů a keřů. Starší dámy tady pečují o skalky a květinové záhony. V blízkosti plotu pak stojí dřevěné a kovové konstrukce, kde si klienti například protahují záda.

Dům s pečovatelskou službou funguje v Úvalech už přes 10 let a zájem je o něj obrovský. Senioři se zapisují do pořadníků. „Máme stanovená kritéria, bodové ohodnocení jednotlivých žádostí, aby přidělování bytů bylo transparentní,“ dodává Jana Tesařová.

Pečovatelská služba

Cílem města je udržet co nejdéle staré lidi soběstačné v domácím prostředí. A pokud potřebují pomoc, využívají služeb pečovatelů. Jejich služby si platí. Stejně jako nájem v pečovatelském domě. Měsíčně je to vyjde zhruba na čtyři tisíce korun. Úvaly stejně jako řada českých měst musí intenzivně řešit sociální podporu obyvatel. „Počet klientů pečovatelské služby tady vzrostl z původních 60 na 150 za období 6 let. Město ale pomáhá také chudým rodinám, pro které chce přestavět malometrážní byty,“ vysvětluje starosta Jan Šťastný.

Menší města si z rozpočtu často nemohou dovolit stavět nebo přestavovat nové byty pro sociální účely. Navíc se Česko stále potýká s nedostatkem malých bytů pro chudší rodiny a seniory. Obce se proto snaží s pomocí státních dotačních programů stavět nové sociální bydlení, nebo byty levně pronajímat.

Podle Milana Taraby, předsedy Sdružení nájemníků to není jednoduchá situace: „Lidé dříve zaplatili za bydlení. Procento zaplacené za náklady na bydlení bylo někde kolem šesti sedmi procent z příjmů rodiny. A dneska je to často přes 30 procent. Někdy je to dokonce třeba 80 nebo až 90 procent.“

Garsonek je v České republice 200 tisíc, přičemž celkový počet obydlených bytů je přes 4 miliony. Podle předsedy Svazu měst a obcí Dana Jiránka není situace v současné době ideální: „To je pro většinu měst téměř neřešitelný problém. Setkalo se několik věcí. Jednak populační vlna, prodlužuje se věk dožití a snažíme se jako obce, aby senioři zůstávali co nejdéle v bytech. A navíc ještě to souvisí s vysokou rozvodovostí. Minimálně polovina manželů hledá taky malý byt.“

Obce podle něj problémy řeší například tím, že nabízejí rodinám za nízkou cenu pozemky, aby si samy stavěly domy. Nebo města levně pronajímají obecní byty. Podle Dana Jiránka právě proto zůstává řada domů prázdná. V České republice je bez nájemníků až 640 tisíc obecních a soukromých bytů. A to i z důvodu, že jsou v místech, kam se lidé příliš za prací nestěhují, nebo jsou to příliš velké byty.

Na podporované a sociální byty letos vyčlenilo ministerstvo pro místní rozvoj 185 milionů korun. Nový model bydlení pro lidi, kteří se ocitli v nouzi, by měl být hotový do dvou let. Vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD: „Je potřeba ho zacílit na řadu skupin obyvatel. Dá se říci na všechny potřebné, které nedosáhnou na normální komerční bydlení. To znamená, že tam musíme zahrnout seniory, mladé rodiny s dětmi, zdravotně postižené, ale i sociálně vyloučené. Ale netýká se to jen sociálně vyloučených.“

03124837.jpeg

Plánuje se výstavba nových domů. Zákon také určí podmínky, za jakých může do sociálního bydlení vstoupit i soukromý vlastník nebo družstvo. Ministryně Marksová upřesňuje: „Tady je velké množství různě prázdného bytového fondu a myslím si, že bychom se měli dohodnout na pravidlech, za kterých stát ve spolupráci s obcemi bude schopen využívat i bydlení v těchto formách vlastnictví. A stěžejní je samozřejmě nastavit pravidla, jakou roli v tom bude hrát stát, jakou obec. Protože role obcí je v tom naprosto nezastupitelná, ale zároveň z finančního hlediska stát v tom obce nemůže nechat samotné.“

Lidé v nouzi často končívají v předražených ubytovnách. Dostávají se do nich v poslední době také senioři. Celkem by v ubytovnách podle odhadů mělo žít zhruba 100 tisíc lidí. Navíc výdaje na dávky na bydlení a počet příjemců v posledních letech strmě rostou. Zatímco v roce 2007 dostávalo doplatek na bydlení 27 tisíc lidí, loni stát vydal už 65 tisíc dávek. A vyšlo to na 3,61 miliardy korun.

autoři: pbe , sch
Spustit audio