Český vývoz na Filipíny je větší než do Vietnamu. Známá je dodávka vozů manilského metra, říká český velvyslanec

24. srpen 2016

Filipíny jsou pro mnohé Čechy vzdálenou zemí, ale čím dál víc jsou objevovány turisticky. Jaroslav Olša, který je českým velvyslancem na Filipínách, říká, že o nich sice Češi mnoho neví, ale je to stomilionový stát, který je zajímavým odběratelem českého zboží.

S Filipínami nás, pro někoho možná překvapivě, spojují i zajímavé historické momenty. Olša zmiňuje to, že už v 17. a 18. století byli na Filipínách jezuitští misionáři z Čech, a také že filipínský národní hrdina José Rizal měl za přítele Čecha – litoměřického učitele Ferdinanda Blumentrita. A z novodobých dějin – na konci 80. let si Václav Havel dopisoval s filipínskou prezidentkou.


Filipíny jsou poměrně velkým obchodním partnerem. Naše vývozy jsou větší než do Vietnamu, o kterém se stále mluví. Trochu kuriózní věcí je, že my neinvestujeme na Filipínách, přestože tam investuje kdekdo, ale naopak – existuje filipínská investice v České republice v oblasti IT. JAROSLAV OLŠA

Jedním z úkolů české ambasády na Filipínách je i ekonomická diplomacie a podpora turismu směrem do České republiky. Podle Olši by turismu mohl napomoci nový seriál, který se natáčel v Praze a Krakově. Seriál natočený v Praze pomohl například zvýšit počet turistů z Jižní Koreje.

A je podle Jaroslava Olši nový filipínský prezident Rodrigo Duterte asijský Donald Trump? „Taková srovnání jsou vždy složitá. Já jsem se s ním sešel v době, kdy ještě nekandidoval na prezidenta, a trochu mě to zaskočilo. Je to člověk, který používá hodně zemitý slovník, takže k ostrým slovům se nechodí daleko. Na druhou stranu to ale trochu zkresluje a myslím si, že to je v mnoha věcech marketingový tah – je jiný a i česká média o něm ráda píší.“

Podaří se podle Jaroslava Olši Dutertemu vymýtit kriminalitu, jak sliboval v kampani? Proč Filipínci znají Jana Nepomuckého a pražské Jezulátko? A na čí straně stojí Česká republika ve sporu o ostrovy v Jihočínském moři? Poslechněte si celé Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio