Česká národní banka ukončila umělé oslabování koruny

6. duben 2017

Téměř tři a půl roku udržovala Česká národní banka (ČNB) kurz měny okolo 27 korun za euro. Ve čtvrtek oznámila, že s takzvaným kurzovým závazkem končí. Kurz koruny bude ale nadále bedlivě sledovat a v případě nadměrných výkyvů je připravena zasáhnout. Co skončení intervencí znamená?

S devizovými intervencemi začala ČNB už v listopadu 2013 kvůli obavám z poklesu cen, který by s sebou nesl riziko dalšího útlumu ekonomiky. Připomeňme, že v té době se české ekonomice nedařilo – hrubý domácí produkt se meziročně snižoval šest čtvrtletí v řadě, útraty domácností klesaly.

Oslabení koruny mělo jednak zvýšit ceny dováženého zboží a tím dát spotřebitelům signál k tomu, ať neodkládají nákupy, že levněji už nebude. Druhým přínosem měla být podpora exportu – na zahraničních trzích české zboží zásluhou slabší koruny zlevnilo.

Podívejte se na videozáznam speciálu Českého rozhlasu Plus a Radiožurnálu:

Útraty domácnosti začaly růst už během roku 2014, stejným směrem se vydaly i údaje o hrubém domácím produktu. Zda to bylo právě zásluhou intervencí, se ale ekonomové neshodnou. Jisté je, že na oslabení koruny vydělali vývozci. Podle Asociace exportérů jim přinesly intervence téměř 690 miliard korun. To se promítlo nejen do zisků firem, ale podniky mohly také více investovat a zvyšovat mzdy svým zaměstnancům.

A kdo na intervencích naopak prodělal? Slabší koruna zvýšila ceny dováženého zboží – například elektroniky, automobilů nebo benzinu a nafty. Zdražila také dovolená v cizině.

Čtěte také

Koruna na konec intervencí zatím reaguje výkyvy. V jednu chvíli posílila až k 26 korunám a 85 haléřům, vzápětí ale oslabila až na 27 korun a 13 haléřů. V dalších hodinách a dnech se ale kurz může pohybovat oběma směry, což předpokládali jak analytici, tak Česká národní banka. Pokud by byly výkyvy příliš velké, je centrální banka připravena zasáhnout. V dalších měsících by ale koruna měla postupně posilovat, na konci roku by se podle odhadů ekonomů mohla dostat až na úroveň okolo 26 korun za euro.

Dovážené zboží nebo dovolené ale hned nezlevní. Obchodníci budou chtít doprodat zásoby nakoupené v době, kdy byla koruna slabší, za starou cenu. U dovolených zase mají často cestovní kanceláře nasmlouvanou a zaplacenou kapacitu hotelů dlouho dopředu. Zlevnit by mohlo cestování pro ty, kdo si organizují dovolenou sami. Poměrně rychle by se silnější koruna mohla promítnout do cen na pumpách. Tankování může zlevnit týden až dva poté, co začne koruna posilovat.

autor: bkl
Spustit audio