Češi se pustili do stavby obytného domu metodou 3D tisku. Výsledek bude k vidění v létě

12. červen 2020

Architekti a sochaři z českobudějovického uskupení Scoolpt zkusili v těchto dnech „vytisknout“ historicky první český obytný dům. Výsledek projektu Prvok bude představen na pražské náplavce.

Největší alchymií je podle Davida Staňka příprava směsi, kterou robot následně vrství podle zadaných parametrů. „Nesmí být ani moc tuhá, ani moc tekutá. Zatím nemáme žádnou technologii, která by to poznala lépe než pocitově člověk.“

Vedle konzistence speciálního betonu jsou neméně důležité také jeho další fyzické vlastnosti. Spodní vrstvy se například nesmějí pod tlakem bortit.

Nízká spotřeba materiálu

„Vytváříme vlastně jen obvodovou část konstrukce. Tím pádem je spotřeba materiálu diametrálně menší,“ vysvětluje výhody 3D tisku Michal Zámečník ze společnosti BASF, podle kterého stačí na tisk ve srovnání s litím až čtyřikrát méně betonu.

Výrobní zařízení zatím nezvládnou pravý úhel ani rovný strop, nabízí ale jinými metodami nedosažitelné tvary.

Co naopak 3D tisk prodraží, je nutnost dovážet materiál ze specializovaných pracovišť. To by se ale do budoucna mohlo změnit. „Umím si velmi dobře představit, že tento materiál by byly schopné namíchat i místní betonárny,“ myslí si Michal Zámečník. To by prý mohlo snížit cenu až desetinásobně.

autoři: Petr Kološ , marz
Spustit audio

Související