Češi mají drogové eldorádo

17. prosinec 2004

Česká mládež konzumuje nejvíc drog na světě, říká mezinárodní průzkum ESPAD, který se ptal šestnáctiletých studentů a byl zveřejněn v tomto týdnu. V povolených drogách - cigaretách a alkoholu - jsou ještě lepší sousední Rakušané, v nepovolených - marihuaně, extázi a LSD - konkurence neexistuje.

Slova strašné, šokující a otřesné nechme bulvárním deníkům, raději shrňme konkrétní čísla. Mezi šestnáctiletými je 40 procent pravidelných kuřáků cigaret a téměř polovina pravidelných konzumentů alkoholu. Marihuanu vyzkoušela také téměř polovina mladých, přitom každý pátý trávu kouří aspoň jednou měsíčně a každý dvacátý prakticky denně. Osm procent dětí ve věku šestnácti let vyzkoušelo extázi, šest procent LSD.

Je to špatně? Společnost se shodne, že jde o vážný problém, především ve zdravotnickém ohledu. Lékaři z protidrogových oddělení upozorňují, že v posledních letech se objevují dvacetiletí pacienti se zničenými játry - cirhóza dříve byla nemocí starých alkoholiků, dnes má stejné následky, když se alkohol smíchá s tvrdšími drogami. Pokud dnes je v populaci pět procent těžce závislých alkoholiků, budeme mít dalších pět těžce závislých na marihuaně. Kouření je hlavní příčinou rakoviny i cévních nemocí, tedy chorob, na které umíráme víc než lidé jiných zemí vyspělého světa. Není zkrátka o čem diskutovat.

S drogovou epidemií si ovšem společnost neví rady a prapodivná rozpolcenost vládne na politické scéně. Počátkem devadesátých let připravili odborníci strategii, jak zabránit očekávanému boomu těžkých drog. Mírným postupem vůči narkomanům se podařilo všechny ohrožené dostat pod kontrolu a zabránit jednak rozšíření obliby heroinu a pervitinu, jednak epidemii nemocí spojeným s injekčním užíváním drog, tedy HIV a žloutenky.

Koncem minulého desetiletí ovšem politici reagovali na rostoucí oblibu konopných drog, přitvrdili a prosadili v trestním zákoně paragraf, podle kterého je trestné držet "větší než malé" množství jakýchkoli zakázaných drog. Odborníci o smyslu tak tvrdých paragrafů pochybovali, protestovali proti nim politici v čele s prezidentem Václavem Havlem. Zásah se tedy logicky minul účinkem. Policie sice stíhá stále větší počet trestných činů, spojených s přechováváním konopných drog včetně marihuany, kuřáci ale mají veřejnou podporu a tak se svým zlozvykem ani netají.

Od počátku letošního roku běží debata, v níž lidovci v čele s předsedou Miroslavem Kalouskem prosazují ještě tvrdší postup proti marihuaně, zástupci úřadu vlády změnu odmítají a radí, aby se proti marihuaně naopak postupovalo mírněji. Výsledkem války uvnitř vládní koalice zatím bylo pouze to, že se projednání protidrogové strategie pro léta 2005-2009 zdrželo o deset měsíců a že byl odvolán předseda vládní rady.

Pokud tohle je metoda boje proti drogám, tak počítá s tím, že se kuřáci trávy, narkomani a dealeři nad vládou ustrnou a ze soucitu přestanou zákon porušovat. Pokud jde o povolené drogy, o jejich regulaci se nikdo ani nepokusil. Ve sněmovně se už čtvrtým rokem projednává zákon, který má omezit kouření cigaret v restauracích a dalších veřejných prostorách. Zároveň omezuje prodej alkoholu pouze na obchody s licencí. Sněmovna o něm hlasovala tento týden. Nakonec byl stažen - shodou okolností opět na návrh Miroslava Kalouska, který vystoupil jako předseda rozpočtového výboru: "Vážená vládo, kolegyně a kolegové, nejsem si úplně jist, do jaké míry jsme se na tento návrh zákona dokázali podívat i z dopadu na maloobchodní tržby a efekty s tím související. Jisté pochybnosti, které nad tím mám, mě dovádějí k návrhu, aby byl tento návrh vrácen výborům k novému projednání do druhého čtení." Řekl Kalousek a upozornil tím na skutečnost, že omezení prodeje alkoholu by mohlo ohrozit výběr daní a tím i státní rozpočet.

S problematickou drogovou situací si stát očividně neví rady. Je možné si stěžovat na neschopnost politiků, bylo by to ale zbytečné. Experti totiž upozorňují, že stát v této chvíli ani účinně zasáhnout nemůže. V případě našich nejlepších znalců v čele s Ladislavem Csémym nejde o fatalismus. Pouze připomínají, že nárůst spotřeby drog souvisí se změnami, kterými prochází společnost.

Nejúčinnější prevencí proti drogám je fungující rodina, když se ale rozchází stále víc manželství, tak jsme se s drogami u mládeže dostali do začarovaného kruhu, ze kterého nebude snadné vystoupit.

Experti tak apelují nejen na politiky, ale na celou společnost: najděte jiné hodnoty, než stálé vydělávání peněz a po náročné práci útěchu v alkoholu a dalších drogách. Když čtyřicetiletý Čech vypije v průměru dvojnásobek toho, co dvacetiletý, těžko mohou rodiče své děti poučovat. Jak ukazují příklady ze západní Evropy, musí dokonce počítat s rizikem, že mládež přijde v rámci generačního protestu na účinnější látky.

Informace o tom, že šestnáctiletí Češi mají největší sklony k drogám tedy apeluje na celou společnost, která by se měla změnit. Vlastně každý by měl najít odpovědnost za svůj život a jít tak příkladem. Také není možné přestat věřit, že se bídné poměry zlepší.

autor: Petr Holub
Spustit audio