Češi léčí v Nepálu

21. květen 2007
Sedmý světadíl

Díky českým dárcům byla v Nepálu otevřena česko-slovenská bezplatná klinika. Jak je vybavena, kdo v ní léčí a co znamená pro obyvatele Nepálu? Více ve fotogalerii.

V Nepálu žije téměř 29 milionů lidí. Nefunguje tam zdravotní pojištění ani prevence a lidé tam umírají i na běžné infekční nemoci, které lze léčit léky za pár desítek korun. Třetina obyvatel Nepálu žije pod hranicí chudoby, je tedy stěží představitelné, že by byli schopni zabezpečit se na případné nesnáze v budoucnu. K lékaři se tedy chodí až ve chvíli, kdy už může být pozdě. Iniciátor projektu bezplatné kliniky Martin Ladýř přemýšlel, jak by se dala situace změnit...

Na konci loňského roku bylo díky neziskovým organizacím International Humanity a Diastyl otevřeno v hlavním městě Nepálu Káthmandú zdravotnické centrum. Chce poskytovat bezplatnou zdravotní péči obyvatelům z nižších sociálních vrstev a zavádět do praxe preventivní programy zaměřené na předcházení infekčním i neinfekčním nemocem. Mezi nejčastější problémy místních obyvatel patří v zimním období respirační infekce, v letním období průjmy, břišní tyfus a malárie. Dále pak cukrovka, astma, vysoký krevní tlak, kožní infekce, svrab, nedostatek vitamínů, neštovice, kloubní problémy, nemoci ledvin, močové infekce a gynekologické problémy - prolaps dělohy po opakovaných porodech.

Ale to není všechno. Klinika plánuje další rozšiřování svých aktivit. Letos v lednu bylo otevřeno dislokované zdravotnické centrum v Jhor Mahankal v podhůří Himalájí v nadmořské výšce 1500 m. n. m. Hornatá spádová oblast, která zasahuje do dvou nepálských provincií, je domovem více než 30 000 obyvatel. Pro mnohé z nich, především z osad vysoko v horách, byla dosud zdravotní pomoc značně vzdálená. V rámci kliniky byl zahájen taky diabetologický program, jehož autorem je MUDr. Jan Brož.

V bezplatné nepálské klinice pracují na plný úvazek dva lékaři, dva pracovníci laboratoře a zdravotní sestry. Její rozpočet na rok 2006 byl 230 942,32 Kč.

Více se o česko-slovenské klinice v Nepálu dozvíte v magazínu o světě Sedmý světadíl.

Spustit audio