Češi kempují jinak než před lety. Viditelně se nemáme tak špatně, myslí si jeden z provozovatelů

27. srpen 2023

V Česku je asi 600 až 700 kempů. Nároky jejich návštěvníků na kvalitu a vybavení rostou. Nejlíp se to pozná v případě, když přestane jít elektřina. „Kdysi lidi okamžitě přišli kvůli sprchám a umývárnám – když nejde proud, nejde čerpadlo a neteče voda. Dnes se přiřítí, ale z jiného důvodu: Nejde jim wifi,“ popisuje s úsměvem provozovatel jednoho takového zařízení u Prahy Pavel Hess, jinak také provozovatel webových stránek camp.cz.

Gour Inke je Holanďan, který s manželkou začal před 20 lety provozovat spíš dražší kemp na Vysočině, a to hlavně pro Holanďany a Němce. Teď hostí stále častěji české klienty.

„Před 20 lety přijížděli Češi jen s jedním malým stanem pro celou rodinu. Teď to jsou karavany, takže se jim viditelně daří líp,“ myslí si Inke.

Karavany, obytné automobily, autokemp

A jak vidí budoucnost menšího rodinného kempu u Znojma manželé Jiřina a František Peřinkovi, kteří ho provozují už 30 let?

„V každém případě se budeme snažit, aby to jelo dál – v našem spíš rodinném stylu,” prozrazují.

Jak se daří kempařům od jižní Moravy přes Vysočinu až k Praze? Jaká je jejich minulost, přítomnost i budoucnost? Poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Víta Pohanky.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související