Češi jsou v houbaření opravdu výjimeční, tvrdí sociolog

13. listopad 2024

Když řekneme, že „je něco na houby,“ obvykle tím myslíme, že je to k ničemu, bezcenné, nezajímavé. Ale na houby chodí každý rok většina Čechů, Moravanů a Slezanů. Dá se o nich bádat, zároveň má lidové houbaření v kultuře a životním stylu naší země velmi silné a pevné kořeny.

Čtěte také

„Podle výzkumu odborníků má až 75 procent obyvatel České republiky nějakou zkušenost se sběrem hub. To je i v mezinárodním měřítku výjimečné,” tvrdí mimo jiné Karel Šima z Ústavu hospodářských a sociálních dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. 

„Vědecká mykologie se vlastně tvoří na pilířích. To máte jako Benátky – také stojí na kůlech. A můžeme si to představit tak, že každý náš sběr je kůl, na kterém stojí stavba vědecké mykologie,” uvažuje mykolog Jan Holec z Národního muzea. 

Brit James Wood, který se živí organizováním kurzů sběru přírodních potravin přímo v terénu, vysvětluje, proč se na britských ostrovech, na rozdíl od slovanských zemí, masové houbaření nikdy neuchytilo: „Za sebe můžu říct, že tady v Británii u lidí často vnímám strach ze sběru hub. Nebo spíš obavy, že narazí na jedovaté druhy.“ 

Čtěte také

Geolog Jan Borovička, který se zabývá interakcemi makromycetů, tedy velkých hub a geologického podloží dodává: „Co jsem viděl, tak místní se tím moc neznepokojují. Houby vesele sbírají klidně i na struskové haldě, kde je ale poměrně hodně olova.” 

Víc si můžete poslechnout v pořadu Zaostřeno Víta Pohanky věnovaném houbám, houbaření a tomu, co vypovídají o naší společnosti.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související