Červen 1992: Volby, které vedly k definitivnímu konci Československa

15. červen 2021

Poslední československé volby a začátek posledního dějství společného státu. Tak vypadal červen 1992.

Čtěte také

Výsledky voleb konaných v Československu 5. a 6. června 1992 znamenaly definitivní konec nadějí na další existenci společného státu. Slovenské strany, které chtěly udržet společný stát, tedy Občanská demokratická unie, Demokratická strana v koalici se slovenskou ODS, ale nepřekonaly pětiprocentní hranici a do federálního ani slovenského parlamentu se nedostaly.

Na Slovensku drtivě zvítězilo Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara a vytvořilo koalici s postkomunistickou Stranou demokratické levice a nacionalistickou Slovenskou národní stranou. V České republice vznikla pravicová koalice lidovců, ODA a KDS vedená Občanskou demokratickou stranou Václava Klause.

Vladimír Mečiar a Václav Klaus

Z těsně předvolebního období jsme vybrali ukázky z bilančních rozhovorů s odstupujícími ministry. Konkrétně se členem federální vlády Jozefem Bakšayem, ministrem zahraničního obchodu, a se členem české vlády Ivanem Dejmalem, ministrem životního prostředí.

Čtěte také

Dále jsme vybrali úryvek z pozoruhodného a výrazně emočně pojatého dokumentárního pásma o federálních manželstvích – právě v této době šlo o velmi diskutované téma, část předvolebního rozhovoru s psychologem, ukázku z těsně předvolebního komentáře a předvolební oslovení československých občanů prezidentem Václavem Havlem.

Z povolebního období června 1992 jsme vybrali ukázky z těsně povolebních komentářů (Ivan Hoffman, Pavel Tigrid ad.), úvahu o důvodech a způsobu zrušení federálních médií a část rozhovoru se sociologem Fedorem Gálem o českém školství. Na závěr pak nadčasovou ukázku z výročního pietního aktu v obci Ležáky.

Celý pořad z 23. června 2017 si poslechněte v audiozáznamu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio