Cena skokana

23. srpen 2006

Je rozumné, že se marketingová cena skokana na lyžích Jakuba Jandy řeší v létě. Existuje tak slušná šance, že než napadne sníh, najdou jeho manažeři a Svaz lyžařů České republiky řešení, jak zachránit pro reprezentaci sportovce, který loni vyhrál Světový pohár. S úsekem skoku při zmíněném svazu se Jandovi manažeři zatím nedohodli, a ještě k tomu si ostře vjeli do vlasů. Ale není důvod k panice.

Konec konců je to pochopitelné. Pro funkcionáře, pečující o sportovní odvětví, ve kterém naši reprezentanti dlouhá léta pouze sporadicky vyčnívali z průměru, není jednoduché řešit komplikace se šampiónem. Nabyli dojmu, že čím dál Janda skáče, tím více si vyskakuje. Tomu by se ale neměli divit, pokud prodávají reklamní plochu na jeho lyžích a pokud se plní úseková kasa sponzorskými příspěvky zrovna v době, kdy náš skokan vítězí. Nějaká souvislost zde nejspíše bude a Janda se oprávněně pozastavuje nad tím, že si na něj, s odkazem na prospěch sportovního odvětví, vyskakují funkcionáři, kteří na lyžích žádné peníze nevyskákali.

Funkcionáři tvrdí, že Jandu špatně prodávají jeho manažeři. Manažeři míní, že funkcionáři na Jandovi pořádně vydělávají a pak skrblí. Jaká je vlastně Jandova objektivní marketingová cena? Asi by to měl posoudit nezávislý auditor a čím dříve, tím lépe. Jandův rating totiž jistě souvisí i s cenou jeho sportovních výsledků. Bude-li znechucen a promítne se to do jeho skoků, nebudou medaile a brzy nebude co prodávat. Bez úspěšného Jandy mají reklamní plochy na jeho lyžích pouze cenu oněch lyží. Nikdo, pravda, nechce, aby Janda začal prohrávat. Když k tomu ale nakonec dojde, funkcionáři si oddechnou. Z peněz, které nebudou, jim nikdo nebude chtít ukrajovat.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.