Celiakie. Nemoc, která vzniká léta a přísné diety se nezbavíte až do smrti

19. červen 2018

Celiaků je v Česku přes 60 tisíc. Další tisíce mají nespecifické problémy, ale lékařům se vyhýbají obloukem. Přitom ještě před 20 lety tady byla nemocných pouhá polovina. Pokud se ale nebudete léčit, hrozí vám (v tom nejhorším případě) až obávaná rakovina střev.

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém tělo nedokáže zpracovat lepek. Nemoc může vést až k zánětům tenkého střeva.
Lepek je směs dvou bílkovin obsažených v obilovinách. Kromě ječmene a ovsa je v zrnech žita a hlavně pšenice.

Dřív byla celiakie považována za dětskou nemoc. To už ale neplatí. Podle gastroenterologa Václava Šmída z VFN Praha je to onemocnění, které vzniká roky a velká část nemocných se svou diagnózu dozví až v dospělosti.

Vzhledem k lepší diagnostice se už prý naštěstí nesetkává s případy těžké formy celiakie. „Vážné formy nemoci často vedly až k malabsorbčnímu syndromu, k těžké podvýživě a chudokrevnosti s celkovým rozvratem vnitřního prostředí. Pacienty takový stav ohrožoval i na životě.“

Nemoc chameleon

Celiakii se taky ne zbůhdarma říká Nemoc chameleon, protože se často s jinými zaměňuje. Podle údajů České gastroenterologické společnosti má až 10 % diabetiků I. stupně současně i skrytou celiakii. „Chorobu si lidé taky často pletou s intolerancí (alergií), která se může projevovat podobně, nemá ale takové dopady na celý organismus,“ doplňuje Šmíd.

„Intolerance lepku je podskupina nemocí spojených s metabolismem bílkoviny, lepku z obilovin. Jde i o lidským imunitním systémem aktivovanou nějakou zánětlivou odpověď,“ doplňuje. Před potvrzením diagnózy tak čeká nemocné nejedno vyšetření. Třeba gastroskopie nebo biopsie střeva. „Zkušený lékař to pozná přímo při vyšetření, protože střevní kličky jsou takové víc ploché, ve srovnání se zdravými střevy.“   

Vaříme bez lepku

Pozor na...

Léčba představuje doživotní a přísnou bezlepkovou dietu. Běžné pečivo nebo těstoviny jsou pro nemocné navždy zapovězeny. Mléčné výrobky jsou obvykle bezproblémové, ale pozor na omáčky nebo zahušťovadla a strouhanky. „Dieta musí být celoživotní, je obtěžující a docela finančně náročná. Podle odhadů jsou to řádově tisíce korun měsíčně. Pacient musí kupovat speciální bezlepkové potraviny, které jsou pochopitelně mnohem dražší,“ doplňuje lékař.

Dnes už je na pultech obchodů bezlepkových výrobků více. Zvýšená poptávka donutila výrobce nabízet nejen bezlepkové pečivo, ale už i mouky, těstoviny, uzeniny nebo pivo. Dietu ale dnes dobrovolně drží i lidé, kteří chtějí „jen žít zdravě“.

„Lepek v pšenici či žitu a dalších mají u nás tradici. Nežijeme v Asii a ani nejsme na rýži vychovaní. Je to tak pro nás přirozená potravina, a pokud nejste nemocní, tak měnit jídelníček jen podle diet typu támhle sportovkyně nebo sousedka to zkusila a cítí se lépe, je velmi vágní,“ upozorňuje i alergoložka Blanka Haindlová.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu.

autoři: Janetta Němcová , lup
Spustit audio

Související