CDU tak neoblíbeného kandidáta na kancléře ještě neměla, myslí si odborník na mezinárodní vztahy

26. srpen 2021

Také Němci si na podzim zvolí novou vládu a nástupce stávající spolkové kancléřky Angely Merkelové, která byla ve funkci celých 16 let. Merkelová přestala Křesťanskodemokratické unii (CDU) šéfovat už v roce 2018, ale od té doby se strana stále hledá, komentuje Jakub Eberle z Ústavu mezinárodních vztahů. I to je jedním z důvodů, proč preference křesťanských demokratů v průzkumech tak kolísají.

Čtěte také

Problematický je nakonec i výkon stranického lídra Armina Lascheta, dodává analytik Eberle.

Připomíná i nedávné faux pas, kdy byl předseda CDU zachycen s pobaveným výrazem při návštěvě povodněmi zasaženého Erftstadtu. Za nevhodné chování se později omluvil, popularitu mezi občany ale dál ztrácí.

„V tuto chvíli je velmi neoblíbený. CDU nikdy neměla takhle neoblíbeného kandidáta na kancléře – stranu to táhne dolů,“ konstatuje odborník na mezinárodní vztahy. Právě úloha politických osobností je v německých volbách obzvlášť důležitá.

Volební boj v Německu není příliš vyhrocený a často je těžké poznat, v čem se strany liší.
Jakub Eberle

„Volební boj totiž není příliš vyhrocený a často je těžké poznat, v čem se strany liší. Jaký je mezi nimi zásadní rozdíl a rozpor,“ uvažuje.

Pokud jde o kandidáty na kancléře, nejsilnější osobností se může chlubit Sociálnědemokratická strana Německa (SPD), jejímž želízkem v ohni je populární Olaf Scholz. „Toho si za kancléře přeje suverénně nejvíc Němců,“ tvrdí Eberle.

Hosty byli:
Václav Jabůrek, berlínský zpravodaj, Český rozhlas
Jakub Eberle, Ústav mezinárodních vztahů
Robert Schuster, komentátor a odborník na Německo, Lidové noviny
Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta repunliky

Ať už ale dlouholetou kancléřku Angelu Merkelovou nahradí v čele vlády kdokoli, nebude mít k regionu střední a východní Evropy takový vztah, jako měla ona, domnívá se ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

„Kancléřka Merkelová nám odpouštěla některé naše přešlapy a chyby, zejména v evropské agendě. V některých věcech nás byla schopná podržet,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.