Bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij radí, jak bojovat proti „Putinově mafii“

„Po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem jsem předpovídal, že ruský postoj vůči Spojeným státům bude ještě nepřátelštější,“ píše bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij v článku pro americký deník Wall Street Journal.

Podle této kdysi významné postavy ruské ekonomiky Putin neustále potřebuje nějakého nepřítele, který by semkl národ okolo něj a odvedl pozornost od špatné hospodářské situace. Tvrdí, že Putinova agrese skutečně napětí s Amerikou zvýšila. Washington by však svými činy neměl posilovat tvrzení kremelského vládce, že Západ trestá celé Rusko, ale měl by svou odvetu soustředit na Putina a jeho nejbližší okruh.

Rozděl a panuj...

Cílem Putinových konfliktů s Amerikou je zlepšit vlastní pověst u Rusů. Prezident svou rétorikou i politikou šíří názor, že Spojené státy jsou vychytralý nepřítel, který se snaží Rusko podrýt a má na svědomí všechny jeho problémy doma i v zahraničí, upozorňuje Chodorkovskij. Kremelská propaganda hlásá, že Rusko vede boje na východní Ukrajině i v Sýrii proto, aby se Spojeným státům vzepřelo. Všechny ostatní západní země jsou jen americké loutky – s výjimkou Británie, která je sice lstivý, ale slabý protivník.

Aby však Putin posílil iluzi své síly na domácí půdě, musí vítězit proti všem americkým spojencům. Proto zacílil na vnitřní soudržnost západních zemí. Financuje okrajová hnutí ve Francii a Německu, vyprovokoval konflikt v Katalánsku, pokusil se ovlivnit výsledek amerických voleb a brutálně trestá ruské zběhy v Británii a Rakousku, vyjmenovává bývalý oligarcha, který byl později vězněn za údajné hospodářské zločiny.

Británie začíná mít jasno

A varuje, že Putin svůj cíl vidí zřetelně, zato Západ často neumí přesně rozpoznat nepřítele. Teprve nedávné výroky britské premiérky Theresy Mayové a ministra zahraničí Borise Johnsona po otravě někdejšího ruského agenta Skripala ukázaly, že Londýn začíná mít jasno.

Nepřítelem Západu pro Chodorkovského není Rusko ani tamější vláda. Je jím asi stovka Putinových „kumpánů“, kteří z jeho režimu profitují, a s nimi několik tisíc jejich spojenců, z nichž mnozí zastávají funkce ve Federální bezpečnostní službě (FSB) a prezidentském úřadu. Ti všichni jsou nejen nepřítelem Západu, ale i ruského lidu, zdůrazňuje názorový sloupek v podnikatelském deníku.

Kreml obsadilo petrohradské podsvětí

Většina z těchto Putinových věrných začínala dráhu v kriminálním podsvětí Petrohradu. A přestože teď opanovali prezidentský úřad, zůstali podle Chodorkovského ve všech aspektech stejnými zločinci, jakými byli. Dokonce prý vědí, že jsou kriminálníci, kteří kradou a vyhýbají se odpovědnosti.

„Uplácejí, vydírají, vraždí a falšují volební výsledky a dnes už mohou působit po celém světě,“ upozorňuje bývalý ropný magnát. Když si Washington a jeho spojenci uvědomí mafiánský původ Putinova nejužšího kruhu, lépe tak pochopí jeho akce a budou jim úspěšněji čelit. Strategie ruského lídra je z běžného politického pohledu často možná nepochopitelná, ale pozadí jeho nejbližších naznačuje jeho cíle i slabá místa.

Rusko je jen něco, co lze vyplenit

Putinovým spolupracovníkům nezáleží na obyčejných Rusech. „Nesejde jim ani na dlouhodobé budoucnosti země – Rusko je jen něco, co lze vyplenit, a zároveň jim slouží jako ochrana,“ vysvětluje Chodorkovskij. Podle něj je Putinovým kumpánům jedno, že jsou považováni za bezohledné a bezcharakterní, dokud někdo neohrožuje jejich zájmy. Jde jim jen o moc a chtějí, aby z nich šel strach i na mezinárodní scéně.

Tito lidé jsou však zranitelní a záleží jim na tom, aby jejich skutečné cíle nebyly odhaleny. Rovněž kladou velký důraz na peníze a luxus – přijít o ně je pro ně velmi bolestné. Vždyť je to ostatně mafie, připomíná Michail Chodorkovskij, který po svém propuštění z vězení, kde si odpykal deset let za údajnou zpronevěru, žije ve Švýcarsku. Píše, že účinná metoda boje proti mafii je dnes známá. Nejsou jí však diplomacie ani tvrdé hospodářské sankce, které postihují jen obyčejné lidi, nikoliv mafiány.

Recept na úspěch v boji s mocenskou klikou

Úzký okruh Vladimira Putina lze nejvíc postihnout tak, že se přesně určí jeho členové, spolupracovníci i podplacení politici. Pak by měl Washington a jeho spojenci tyto osoby odstřihnout od lidí, peněz a podniků, které ovládají na Západě.

Zákon Magnitského, který schválil americký Kongres v roce 2012, aby potrestal ruské představitele spojované s vraždami, otřásl pocitem nedotknutelnosti, který Putinovi kumpáni do té doby měli, tvrdí bývalý majitel ropné firmy JUKOS. Podotýká, že nedávné vyšetřování ve Španělsku jednu takovou zločineckou skupinu odhalilo a ukázalo, že má konexe v nejvyšších ruských kruzích.

Aby Západ dokázal Putinovu režimu úspěšně vzdorovat, měl by přistoupit k takovýmto krokům – identifikovat jednotlivé členy prezidentovy skupiny, odříznout je od jejich zámořských zdrojů a zveřejnit jejich zločiny. „Jen to je recept na úspěch v konfrontaci s jedním z nejnebezpečnějších mafiánských gangů tohoto století,“ nabádá Západ Michail Chodorkovskij v článku deníku Wall Street Journal.

autor: gzb
Spustit audio