Buštěhrad? Rathovina, ruce pryč!

19. listopad 2013

Středočeský Buštěhrad byl dříve spojován hlavně se spisovatelem Otou Pavlem, který sem jezdil za prarodiči a zdejší kraj si zamiloval. Mnohem víc je ale dnes spojovaný s jiným jménem – bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Ten chtěl z chátrajícího barokního zámku vybudovat druhý Žofín, ale jeho korupční kauza z Buštěhradského zámku udělala nechtěné zboží.

„Mrzí mne to, je to strašná škoda. Doufám, že se k tomu za rok nebo dva vrátí a nenechají zámek spadnout,“ komentoval bývalý hejtman David Rath situaci v den, kdy opustil ruzyňskou věznici. Korupční cejch je cítit na každém kroku a při jakékoliv zmínce „Když řeknu, že mám v agendě Buštěhrad, tak se lidé ušklíbnou. Ale pozitivní je, že se zámek zviditelnil a cítíme větší zájem veřejnosti,“ vidí aspoň nějaké pozitivum Eva Volfová z Národního památkového ústavu.


Střecha nad zlato

Před třemi lety proto kraj uzavřel s městem Buštěhrad, do té doby vlastníkem celého zámku, darovací smlouvu. S tím, že postupně a částečně společně zámek opraví. Město své západní křídlo, kraj své dvě třetiny. Loňský květen ale všechno změnil. Údajně zmanipulovaná zakázka na opravu zámku byla jednou z těch, kvůli kterým David Rath a další čelí obvinění z korupce a ovlivňování krajských zakázek. Nové vedení Středočeského kraje nejprve opravu zámku zastavilo a teď se ho snaží vrátit městu, které ho zpět nechce.

Západní část zámku je už zrekonstruována a bude se sem v dohlednu stěhovat městský úřad. „Začali jsme statickými úpravy a už jsme před nastěhováním. Máme hotová už dvě patra a přízemí se bude ještě dodělávat,“ říká Starostka Buštěhradu Jitka Leflerová. „Tu krajskou část jsme museli zazdít, jednak z důvodu ochrany a také z důvodu požární bezpečnosti,“ vysvětluje referent správy majetku Pavel Vavruška, který potvrzuje, že západní část už je zabezpečena.

Město zaplatilo novou střechu nad celou budovou, tedy i krajskou částí. Jitka Leflerová lituje pouze velké investice, kterou střecha stála. Právě toto je ale podle Evy Volfové z Národního památkového ústavu rozhodující pro budoucí záchranu zámku. „V Západním křídle bude fungovat městský úřad a především jsou hotové střechy. Zbylá dvě křídla jsou tak fakticky zakonzervována a mohou na své využití čekat deset i dvacet let. Jsem optimistou, protože i daleko horších objektů se nakonec ujal slušný majitel a ten památku zachránil,“ říká Eva Volfová. Podle ní je lepší počkat si na vhodné využití zámku, než z něj udělat hotel nebo nějaké jiné nevhodné komerční zařízení.

Buštěhrad - zámek


Komu zůstane Černý Petr

Nové vedení kraje ale opravu zámku nepovažuje za svoji prioritu. Přitom podle památkářů jde o zásadní historickou památku. „Buštěhradský zámek patří k nejvýznamnějším památkám ve Středočeském kraji. Má totiž krásnou architekturu a úžasný zámecký kostel se zahradou. Vlastně je nedotčeném ve své architektonické a urbanistické hodnotě do dneška,“ vysvětluje Eva Volfová.

Buštěhradští si dodnes pamatují, co pronesl současný hejtman Josef Řihák z ČSSD, když zámek viděl poprvé. „Kdyby to bylo jenom na mně, viděl bych jako nejlepší řešení ho odstřelit,“ řekl doslova. A ani dnes ho to vyjádření nemrzí. „Ne protože jsem tam byl poprvé v životě a řekl jsem to první, co mne napadlo, když jsem ruinu viděl.“ Kraj by byl nejradši, kdyby si město vzalo zámek zpátky. Shodne se na tom i většina krajských radních.

Součástí darovací smlouvy je navíc paragraf, který říká, že pokud se nezačne s opravou objektu do tří let od podpisu smlouvy, celý objekt se vrátí městu. A tři roky od podpisu smlouvy uplynuly 7. října. A teď se řeší, jestli opravou zahrady začala oprava zámku, nebo ne. Podle radního pro kulturu Zdeňka Štefka z KSČM se právní oddělení přiklání k názoru, že ne, město si myslí opak. A zámek zpátky nechce. „Neumím si představit, kde bychom na to vzali peníze. Musíme se starat o chod celého města, a ne všechny prostředky investovat do opravy zámku,“ říká starostka města Jitka Leflerová.

Spustit audio