Bude to v dějinách Unie nebývalý summit. Hlavní roli má Merkelová, myslí si bývalý úředník Evropské komise Barták

17. červenec 2020

V Bruselu začíná klíčové jednání premiérů a prezidentů zemí Evropské unie. Poprvé od začátku pandemie koronaviru se schází osobně. Lídři členských zemí se pokusí najít shodu na podobě mimořádného fondu na pomoci ekonomikám zasažených pandemií. Také by měli najít shodu na víceletém finančním rámci Unie na roky 2021 až 2027.

Čtěte také

Lídry unijních zemí ale dělí spory o velikost fondu i způsob rozdělování peněz. Summit proto může trvat celý víkend, možná i déle.

Novinář a bývalý úředník Evropské komise Karel Barták tvrdí, že půjde o přelomový summit. „Formálně to samozřejmě bude řídit předseda Evropské rady Charles Michael, ale všichni budou sledovat, jak bude argumentovat německá kancléřka Angela Merkelová,“ říká ve Speciálu Plusu. 

„Je to nejsilnější osobnost u stolu spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Oba jsou iniciátoři fondu obnovy. Pozice Německa je velmi silná na každé Evropské radě, tentokrát ale navíc předsedá EU,“ dodává.

Bude to mimořádný a v dějinách Unie naprosto nebývalý krok. Myslím, že úloha Angely Merkelové bude důležitá. Nehledě na to, že výsledek summitu bude i jakýmsi jejím odkazem před jejím odchodem z politiky.
Karel Barták

Který návrh vyhraje?

Český premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za nespravedlivé, aby hlavním kritériem pro pomoc z fondu byla míra nezaměstnanosti. V současnosti přitom leží na stole i další návrh předsedy Evropské rady Charlese Michela, který nově zohledňuje pokles HDP.

Kompromisní návrh tak navrhuje, aby se finance z fondu obnovy rozdělovaly v poměru 70 % podle nezaměstnanosti a zbylých 30 % by se v roce 2023 dělilo podle reálného poklesu hrubého domácího produktu způsobeného koronakrizí.

Babiš ještě před odletem zopakoval, že si stojí za tím, že jsou kritéria nedostatečná. „Návrh není spravedlivý, ani efektivní. To si myslíme stále,“ prohlásil.

Čtěte také

Bývalý úředník Evropské komise Barták prozrazuje i to, jak takové jednání lídrů 27 členských zemí vypadá v zákulisí. „Metoda takzvaného politikaření je osvědčená a bude používána i nadále,“ říká.

„Lídři se sejdou tváří v tvář a v místnosti nebudou žádní další lidé. Za pár hodin se vyjasní základní postoje a pak se vytvoří skupinky, které budou řešit konkrétní problémy," popisuje Barták.

„Jiná metoda ani není. Přítomnost lídrů v Bruselu totiž dává naději, že by mohlo k dohodě dojít. Protože z těch minulých on-line jednání na dálku bylo naprosto jasné, že se touto cestou nedohodnou nikdy,“ dodává.

Šéf Evropské rady Michel chce v návrhu dohody zachovat podmínku, podle které země čerpající unijní peníze musejí respektovat principy právního státu. Proti tomu silně protestuje Maďarsko. Proč, to si poslechněte v audiozáznamu Speciálu Martina Matějky.

Hosty byli: 
Jakub Dürr, český velvyslanec při EU
Karel Barták, novinář a bývalý úředník Evropské komise
Pavel Svoboda, bývalý europoslanec KDU-ČSL, v současnosti vysokoškolský pedagog
Viktor Daněk, zpravodaj ČRo při unijních institucích

autoři: Martin Matějka , lup
Spustit audio

Související