Bude se jezdit na vodík?

24. září 2010

Nafta je drahá, brzy dojde a co víc, stává se předmětem politického vydírání. Pryč tedy od ní a páni vědci, vymyslete rychle něco nového. Za modelovou lze považovat situaci v USA.

Tři roky poté, co prezident Bush ve své zprávě o stavu unie oznámil, že na vývoj vodíkové pohonné jednotky bylo vyčleněno 1,2 miliardy dolarů, zveřejnil letos v lednu ministr Bodman dokument, který má sloužit jako vodítko pro výzkum a vývoj dopravních prostředků na vodíkový pohon. Podle tohoto dokumentu mají být první auta na vodík vystavována na autosalonech do roku 2020. Současně s osmdesáti stránkami zdůvodnění, doporučení a směrnic byl zveřejněn grant ve výši 119 milionů dolarů na specifikaci a řešení vědeckých a technických problémů.

I když vládní orgány v USA byly během posledních let zaplavovány různými návrhy automobilů na vodík, výzkumní pracovníci pravidelně upozorňují na závažné problémy. Ve vědecké komunitě panuje shoda v tom, že přechod z ekonomiky stojící na fosilních palivech k ekonomice vodíkové bude vyžadovat nikoliv normální vědecký vývoj, ale doslova revoluční změny. Prvotní je základní výzkum a vývoj účinných a nepříliš nákladných palivových článků. Na to je určeno 100 milionů z celého grantu. Zbývajících 19 milionů je pro univerzity a soukromé výzkumné společnosti, které se již zabývají vývojem polymerních membrán pro tyto články.

Pohonné jednotky nejsou jediným problémem. Nutný je i výzkum výrobních postupů pro získávání vodíkového paliva, jeho přepravy a skladování. Do roku 2015 by měly být vyvinuty pokročilé vodíkové technologie do stadia, kdy již může průmysl učinit strategická obchodní rozhodnutí. Nové technologie by pak měly začít pronikat na spotřebitelské trhy do roku 2020.

Řada fyziků je přesvědčena, že přechod na vodíkové palivo není zdaleka definitivním rozhodnutím. Taková zásadní změna je podle nich možná v horizontu přibližně čtyřiceti let. Vezmou-li se v úvahu stávající technologie a obrovská průmyslová základna, která je za nimi, nemůže dnes nikdo přesně říci, jaké je správné rozhodnutí. K uskutečnění takového přechodu je v každém případě nutný velmi intenzivní a cílený základní výzkum. Jeho výsledky budou mít pozitivní dopad na řešení veškerých problémů, spojených s přechodem na nový druh paliv. A to i v případě, že řešením nakonec nebude vodík. Fyzika, chemie a všechny příbuzné vědy mají před sebou úkol pro celou společnost přímo strategický.

autor: Jana Štrajblová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.