Britští excentrici, kteří změnili svět

7. březen 2015

Muži robinzonovského ducha. 7. března

V Pozemském cestopise Václava Cílka se tentokrát přesuneme do Velké Británie. U jejích břehů ale nezakotvíme na celou hodinu, protože několikrát vyplujeme daleko na moře a do zámoří.

A to společně s Robinsonem Crusoem a dalšími britskými výstředníky, kteří s ním sdílejí kus robinzonovské mentality: tedy onoho odhodlání nebát se, nevzdat se, věřit si a vypracovat se více méně od nuly - proti vůli osudu nebo vlastních rodičů. A při tom všem sebezdokonalování neopomíjet ani blaho veřejné, ani vlastní blaho duchovní.

V tomto světle nás bude zajímat nejen Robinsonův duchovní otec, spisovatel Daniel Defoe, ale i jeho následovníci z viktoriánského období jako třeba zakladatel globální klimatologie James Croll nebo spoluobjevitel evoluční teorie Alfred Russel Wallace. Tedy excentrici amatéři, jejichž názory a objevy posunuly svět.


Vyprávění Václava Cílka doplní pohled odborníků na slovo vzatých:

Šárka Bubíková z Filozofické fakulty Univerzity Pardubice o Robinsonovi a dalších anglicky psaných dílech pro děti
Věra Brožová z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a Památníku národního písemnictví o českých překladech a adaptacích Robinsona
Petr Pokorný z Centra pro teoretická studia o Jamesi Crollovi
a archeozooložka Zdeňka Sůvová o Alfredu Russelovi Wallacem

autoři: Tereza Burianová , Václav Cílek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.