Brazilský prezident: Macron nám nabízí pomoc. Je to projev koloniálního uvažování

30. srpen 2019
Výrok týdne

V Brazílii hoří amazonský deštný prales. Světoví státníci v čele s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, bijí na poplach a mluví o problému globálního významu.

Čtěte také

Proto se taky země G7 dohodly na poskytnutí finanční pomoci brazilské vládě. Prezident Jair Bolsonaro ji ale nejdřív odmítal a tvrdil, že „Macron nabízí Amazonii pomoc bohatých zemí. Pomáhá ale někdo někomu tak, aniž by něco chtěl? Proč je Amazonie tak zajímá? O co tam tak dlouho usilují?“

Bolsonaro postoj francouzského prezidenta dokonce označil za projev koloniálního uvažování, pro které podle něj v 21. století není místo.

Pomoc zemí G7 na vznik mezinárodní aliance pro záchranu Amazonského pralesa je přitom slíbena ve výši 20 milionů dolarů (465 milionů Kč).

Jak se v latinskoamerické politice hraje karta kolonialismu a imperialismu. Jak nezvyklé je, že to zaznívá nikoli od levicového, ale od pravicového prezidenta? Jak silné je postavení prezidenta Bolsonara v Brazílii a jak na mezinárodní scéně? Jak hodně se otázka požárů deštného pralesa v Amazonii politizuje? A jak důležitá je ta oblast pro brazilskou ekonomiku? Otázky pro analytika Jana Němce z katedry politologie Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze.

autor: Jan Burda
Spustit audio

Související