Brainwashing si vůbec nemusíte uvědomit. Mozek lidem vymývají politici i markeťáci

11. duben 2024

Charizmatičtí vůdcové, politici, ale i cestující obchodníci či reklamní a marketingoví pracovníci se snaží manipulovat lidmi, ovlivňovat jejich myšlení. Ti nejschopnější manipulátoři dokážou lidi dohnat i ke kolektivní sebevraždě.

Tajemství jejich úspěchu má název brainwashing, respektive vymývání mozků. Podle psychologů je základní podmínkou k úspěšnému vymývání mozků a ovládání lidí prostředí, kde je předem zmanipulováno všechno, co tito lidé vidí a slyší.

Čtěte také

Důležité k úspěšnému využívání brainwashingu jsou i perfektní znalost a odhad, jakou techniku je vhodné použít pro určitou osobu.

Hlavním rysem úspěšného vymývání mozků je skutečnost, že zmanipulované osoby si nejsou této skutečnosti vědomy, odmítají uvěřit, že by je někdo ovlivnil, a přístupy a akce, které jim byly v průběhu brainwashingu zakódovány, provádějí obvykle s vervou a nadšením.

Stručné dějiny brainwashingu představujeme ve dvoudílném dokumentárním pásmu z roku 2012. Připravil publicista Pavel Hlavatý. Na webu první díl do 4. května, druhý do 11. května 2024.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související