Bradáčová: Kdyby si bylo v ČR možné objednat trestní stíhání, bylo by to alarmující

7. květen 2019

Je v Česku ohrožena nezávislost justice, jak tvrdí organizátoři demonstrací, třeba spolek Milion chvilek pro demokracii? Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové je veřejnost na otázky justice velmi citlivá a zatím jen detekuje možné ohrožení.

„Nejsem ta, kdo by ty demonstrace organizoval. Jsem pozorovatel z řad justice a taky to vnímám jako možnou reakci na dění v Polsku nebo Maďarsku, kde příklady zásahy do nezávislého fungování justice máme,“ tvrdí Lenka Bradáčová. 

Odchod Kněžínka je nesrozumitelný a nepochopitelný. Naše volání po vysvětlení nijak nesouvisí s kauzou Čapí hnízdo, říká šéfka Soudcovské unie Zemanová

Marie Benešová a Jan Kněžínek

Soudcovská unie požaduje vysvětlení, proč teď a de facto bezdůvodně odchází z postu ministra spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Prezidentka unie Daniela Zemanová v Interview Plus řekla, že ani tak nejde o jeho nástupkyní Marii Benešovou (dřív ČSSD), ale o časté střídání vedení resortu.    

Domnívá se, že v postkomunistických zemích jsme na otázky nezávislosti justice „velmi citliví“. Zároveň je pro samotné fungování demokratického liberálního státu velmi důležité, že veřejnost detekuje možná budoucí ohrožení.“   

Nezávislost justice by podle vrchní státní zástupkyně byla ohrožena, kdyby parlament začal přijímat zákony, které by institucionálně mohly ohrožovat nezávislost soudů nebo státních zastupitelství. „Nebo kdyby mohla moc výkonná zcela nezákonně a neúměrně zasahovat do výkonu soudů nebo státních zastupitelství. To je ale hypotetická věc.“

Citlivé téma...

Demonstrace pak vnímá ne jako projev, že by reálně hrozil útok na tyto hodnoty, ale jako citlivé vnímání postavení justice ve společnosti ze strany veřejnosti, a to včetně její nejdůležitější hodnoty − důvěryhodnosti. Je podle Bradáčové tedy ohrožena důvěryhodnost soudní moci v Česku?

„V případě, že by moc výkonná nebo zákonodárná, ve vztahu k širší justici, kam patří i státní zastupitelství, začala činit kroky, které by byly pro veřejnost nedůvěryhodné, tak by se to stát mohlo,“ odpovídá. Stejně tak, kdyby přišly na řadu reformy justice, které by ale byly neuvážené, neprodiskutované a které by veřejnost nepovažovala za důvěryhodné. 

Jan Januš: Babiše soud očistí, Benešová v tom nehraje roli

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Marie Benešová má za sebou první dny v pozici ministryně spravedlnosti.

Lidé v Praze a dalších městech v ulicích vyjádřili svou nespokojenost s vládními změnami v čele rezortu a požadovali demisi nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Soudcovská unie už před časem vyjádřila i své obavy, hlavně kvůli rychlému odchodu ministra Jana Kněžínka, který přišel bez vysvětlení.

„Krátké, rychlé vyjádření ministra Kněžínka a následné rychlé jmenování nové ministryně vyvolalo řadu spekulací, které se odrazily i ve veřejném prostoru. Osobně nechci spekulovat, proč tomu tak bylo, a počkám si na kroky nové ministryně,“ říká Bradáčová. Kněžínka považuje za velmi věcného šéfa rezortu, který měl vize a ve vztahu ke státnímu zastupitelství prý vždy vystupoval velmi korektně. 

Kdyby to byla pravda, je to alarmující 

Co Lenka Bradáčová říká na dřivější vyjádření nové ministryně Marie Benešové, podle které si v Česku lze objednat trestní stíhání? Jde to? „Nemyslím si,“ odpovídá.

Benešová by byla šílenec, kdyby do kauzy Čapí hnízdo zasahovala, tvrdí exministr Blažek (ODS)

Marie Benešová

V Česku se plánují ve stovce měst včetně Prahy demonstrace za zachování nezávislosti tuzemské justice. Spolek Milion chvilek pro demokracii pořádá protesty kvůli chystanému jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Kritici upozorňují na souvislost mezi návrhem na obžalování premiéra Babiše a jeho příbuzných v kauze Čapí hnízdo a odchodem dosavadního ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. Čelí česká justice politickému tlaku?

„Žádné důkazy pro takovýto výrok nemám… Pokud by byly, a pokud je považuje za závažné, tak by se (pozn. red.: Benešová) měla obrátit na orgány činné v trestním řízení, na policii nebo na státní zastupitelství, aby se mohly prošetřit. Já takové informace a důkazy, abych mohla učinit takovýto závěr, nemám.“

Podobné výroky pak jistě podlamují důvěru v justici a „jsou nebezpečné. Každý takový výrok by měl být podložen důkazem proto, aby mohl být potvrzen, nebo vyvrácen. A pokud by tomu tak bylo, tedy cituji: ‚by bylo možno objednat trestní stíhání‘, tak by to skutečně byla věc velmi alarmující. A byl by proti takové věci nutný zásah. Ale za celou dobu svého působení na státním zastupitelství jsem nikdy důkazy o tomto neměla, stejně jako reálné informace.“

Rušení vrchních zastupitelství? 

Nová ministryně už taky oznámila své vize, podle kterých uvažuje o komplexní změně systému. „Čtyři stupně justice od okresu přes kraje po vrchní a nejvyšší soudy a státní zastupitelství jsou pro tak malou zemi, jako je Česko, moc,“ řekla Benešová.

„Byla to současná ministryně, která v době Rusnokovy vlády (červenec 2013−leden 2014) stáhla návrh zákona o státním zastupitelství z legislativního procesu ve Sněmovně,“ říká Bradáčová. Tehdy se počítalo se zeštíhlením soustavy státního zastupitelství o jeden stupeň a zrušení vrchních státních zastupitelství.

Jindřich Šídlo: Nejtěžší úkol Marie Benešové

Jindřich Šídlo

Marie Benešová má novou práci: je z ní ministryně spravedlnosti. A k tomu ji trápí pocit hluboké nespravedlnosti.

„Snahy o zeštíhlení justičního systému se ale tady datují už od 90. let. V roce 2000 předložil reformu tehdejší ministr spravedlnosti Otakar Motejl,“ vysvětluje. „To byl podle mne jediný, velmi komplexní návrh na justiční reformu a justice měla zeštíhlit na tři stupně… Předpokládal, že to bude trvat čtyři roky a patřil k ní i nový zákon o státním zastupitelství, zákon o soudech a soudcích a změna dalších předpisů. Reforma ale neprošla… a následně ministr Motejl kvůli tomu, že necítil dostatečnou politickou podporu, taky rezignoval.“  

Nic není uzavřeno

Sama Bradáčová se třístupňové systému justice nijak nebrání, ale nejdřív musí přijít nová analýza stavu současné justice.  

„Nejdříve od roku 2020 se totiž v rámci státních zastupitelství objeví nový institut evropského veřejného žalobce, se kterým se tehdy nepočítalo… Musíme se taky podívat na geografické uspořádání a položit si otázky, jestli našemu současnému uspořádání odpovídá i velikost jednotlivých okresů.“   

Třístupňová justice prý ale zároveň neznamená zrušení vrchních státních zastupitelství a vrchních soudů. „Neupínejme se pouze k jejich zrušení a daleko víc přemýšlejme o reorganizaci nejnižších článků, tedy okresních stupňů… Prvním článkem by tak třeba mohl být krajský soud (a krajská státní zastupitelství) a vrchní soudy (a vrchní státní zastupitelství) by pak částečně přebraly agendu krajských soudů a zastupitelství. To všechno ale rozhodně není uzavřená věc,“ dodává pražská vrchní státní zástupkyně.   

Co si Lenka Bradáčová myslí o kauze Čapí hnízdo? Poslechněte v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Michael Rozsypal.

Připomeňte si i její předposlední rozhovor v Interview Plus na téma reorganizace policie:

autoři: Michael Rozsypal , lup

Související