Bizarní páření mořských plžů

14. únor 2013
Monitor

Mořští plži hvězdnatky po kopulaci odhazují své samčí pohlavní orgány. Je to vůbec první známý případ penisu „na jedno použití“.

Hvězdnatky druhu Chromodoris reticulata obývají tropické vody Indického a Tichého oceánu. Jsou známé svým pestrým zbarvením, ale větší pozornost k nim pravděpodobně připoutá jejich bizarní způsob rozmnožování. Hvězdnatky jsou hermafrodité, což znamená, že v jednom jedinci se nacházejí samčí i samičí pohlavní orgány. Při páření může každý jedinec z párů oplodňovat a zároveň být sám oplodňován. U nahožábrých plžů, mezi které hvězdnatky patří, to není nic neobvyklého.

Tým japonských vědců, který sledoval páření hvězdnatek Chromodoris reticulata odchycených u pobřeží Japonska, si však povšiml ještě něčeho dalšího. Za 15 až 30 minut po každé kopulaci oba jedinci z páru odhodili svůj penis. Možnosti dalšího páření se tak ale nezbavili, protože nový penis jim dorost do 24 hodin z tkáně, která již byla připravena uvnitř těla. Někteří z plžů, které vědci sledovali, se díky tomu spářili třikrát v průběhu tří dnů. A jaký je důvod pro existenci penisu na jedno použití? Vědci se domnívají, že hvězdnatky se tímto způsobem brání kontaminaci cizími spermiemi, které mohly zůstat v samičích orgánech hermafroditního partnera po předchozím páření.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio