Biopotraviny

24. listopad 2010
Třetí dimenze

Jsou produkty označené „bio“ pouhým módním trendem, nebo mají skutečné přednosti?

Základem celého odvětví je zemědělská produkce v režimu bio, která má konzumentům zaručit dostatečnou kvalitu produktů i šetrné nakládání s přírodními zdroji. Odpůrci pro změnu namítají, že výše zmíněné je jenom dobře naplánovaným marketingovým tahem, reklamou, která replikuje sebe sama ve veřejné diskuzi. Objem bioprodukce je zatím zanedbatelný, nicméně jde o velmi slibně se rozvíjející trh. Nad biopotravinami rozvažujeme v dnešní repríze Třetí dimenze.

Diskusní hosté na pódiu Městské knihovny v Praze

O čem skutečně vypovídá označení „bio“? Mají biopotraviny nějaké výživové přednosti oproti těm klasickým? Dokážeme přežít bez intenzivního zemědělství? Jak pomáhá biozemědělství krajině?

Pořad jsme natáčeli v Městské knihovně v Praze ve spolupráci s časopisem Vesmír a Lidovou univerzitou Městské knihovny.

Pozvání Luboše Veverky k diskuzi přijali Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc., ředitelka VÚ potravinářského, prof. František Kocourek, ředitel VÚ rostlinné výroby a prof. Štěpán Svačina z 1. LF UK a VFN v Praze.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 22. listopadu do 26. listopadu:

Pondělí: první dny protektorátu
Úterý: věda ženy potřebuje
Středa: biopotraviny
Čtvrtek: data českých dějin
Pátek: Češi vládnou EUSO

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.