Biobutanol - palivo budoucnosti

23. září 2010

Za pomocí genetické modifikace se podařilo vytvořit kmeny běžné bakterie Escherichia coli, které jsou schopny produkovat různé sloučeniny odvozené od biobutanolu.

Vědci z Kalifornské university v Los Angeles našli způsob jak přimět E. coli k produkci isobutanolu, 1-butanolu, 2-methyl-1-butanolu, 3-methyl-1-butanolu a 2-phenylethanolu z glukosy. Protože to jsou v přírodě neobvyklé alkoholy, bylo pro vědce překvapivé, že jejich tvorba byla v buňkách E. coli tak velká.

Průmyslově se dříve biobutanol vyráběl fermentací z organické hmoty, za nepřístupu vzduchu a za přítomnosti bakterií rodu Clostridium. Výroba butanolu touto cestou je ale technicky velmi náročná. Jednak z hlediska zajištění anaerobních podmínek a jednak proto, že jakmile dosáhne množství butanolu ve směsi 2% koncentrace, syntéza se zastaví. Produkty je tedy nutné neustále odčerpávat.

Bakterie Escherichia coli

Biobutanol je přitom velmi perspektivní pro využití jako paliva. Oproti etanolu má totiž o dva uhlíky delší řetězec a víme, že sloučeniny s vyšším obsahem uhlíku v řetězci jsou vhodnější nejen jako zdroj energie, ale i pro své další vlastnosti, např. nižší korozi.

I když na biobutanol by mohla jezdit už dnešní auta, podle Prof. Karla Melzocha z Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko technologické v Praze je komerční využívání butanolu otázkou nejméně deseti let.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.