Bill Gates: Jak zabránit klimatické katastrofě. Co máme podle miliardáře udělat s plasty a Afrikou?

1. únor 2022

Bill Gates je technologický optimista a jeho kniha Jak zabránit klimatické katastrofě je příručkou, návodem, jak úkol prakticky zvládnout. Ačkoliv nároky jsou jen těžko představitelné: srazit ročně vypouštěných 51 miliard tun emisí skleníkových plynů na nulu. Gates ale není teoretik a jeho recepty jsou zcela konkrétní. A mnohdy v nich překvapí.

Bill Gates: Jak zabránit klimatické katastrofě. Řešení, která máme, a průlomy, které potřebujeme
Čte: Pavel Hromádka
Připravil: Viktor Bezdíček
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Lenka Lichtenbergová
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 22. 1. 2022
Vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing.

Gates třeba smete rozšířenou představu, že si v energetice vystačíme s obnovitelnými zdroji. A čtenáři před oči opět postaví – jádro.

Vyčíslí, že mezi hlavními zdroji emisí předčí dopravu kromě energetiky výroba cementu a oceli spolu se zemědělstvím.

Rehabilituje jedno z největších zel moderní doby – plasty – a prohlásí ho za možnou součást řešení.

Naléhá, abychom zapomněli na pomoc Africe s redukcí emisí a soustředili se zde na adaptační programy, neboť celý kontinent se na problému podílí pouhými dvěma procenty, ačkoli už dnes patří k hlavním obětem klimatické změny.

Gates nevysvětluje jen technickou stránku věci. K potřebným procesům by nedošlo bez motivace, politických a ekonomických stimulů.

Gates nevysvětluje jen výzkum, technologie a jejich zavádění, tedy technickou stránku věci. K potřebným procesům by nedošlo bez motivace, již musejí poskytnout politické a ekonomické stimuly, bez nových norem a trhů jako prostoru pro realizaci.

Na první pohled je to problematika poměrně spletitá, jakkoli vysvětlovaná velmi přístupně a na bázi pochopitelných příkladů. Asi i proto si Gates v knize jednu „teoretickou“ abstrakci přece jen vytváří: koncept „zeleného příplatku“, který vyjadřuje rozdíl mezi levnou „špinavou“ technologií a zatím většinou drahou technologií „čistou“.

Naším cílem, říká Gates, je co nejvíce zlevňovat tento příplatek. Jedině to totiž „čisté“ technologie zpřístupní chudším zemím a umožní jejich globální využití.

Ukázka z knihy:

Fosilní paliva jsou natolik rozšířená, že si ani neuvědomujeme, kde všude se s nimi a ostatními zdroji skleníkových plynů setkáváme. Čistili jste si dnes ráno zuby? Váš kartáček byl nejspíš plastový. Plast se vyrábí z ropy, což je fosilní palivo.

Čtěte také

Posnídali jste pečivo? Obiloviny, z nichž bylo upečeno, se pěstují s použitím hnojiva, při jehož výrobě se uvolňují skleníkové plyny. Úrodu na poli sklízel traktor z oceli, která se vyrábí za použití fosilních paliv. Traktor navíc jezdí na naftu. Dali jste si k obědu hamburger? Chov dobytka představuje další zdroj emisí skleníkových plynů. Krávy totiž při krkání a pšoukání vypouštějí metan. Vzali jste si dnes na sebe šaty? Vaše oblečení nejspíš obsahuje bavlnu, která se hnojí a průmyslově sklízí, nebo polyester vyráběný z etylenu, což je ropný produkt. Použili jste toaletní papír? Tak to máme navíc pokácené stromy a další emise uhlíku. Bydlíte v bytovém domě? Nejspíš jste obklopeni cementem. Sedíte na kovové nebo plastové židli?

Fosilní paliva nás obklopují na každém kroku. Ropa je jen jedním z nich. A co víc, přítomnost fosilních paliv všude kolem nás má svůj důvod.

Téměř všechny předměty, jimiž jsme obklopeni, byly odněkud přivezeny nákladními auty, přepraveny letadlem, vlakem nebo lodí. Všechna tato vozidla jezdí na fosilní paliva a jsou z nich také vyrobená.

Jinými slovy, fosilní paliva nás obklopují na každém kroku. Ropa je jen jedním z nich. Každý den se na světě spotřebují čtyři miliardy galonů ropy. Využíváte-li nějaký produkt v takové míře, nemůžete s tím jednoduše ze dne na den přestat.

Klíčovým úkolem bude zlevnit čisté technologie na úroveň těch současných, nebo se k jejich ceně alespoň přiblížit.

A co víc, přítomnost fosilních paliv všude kolem nás má svůj důvod. Jsou levná a není tomu jen tak pro nic za nic. Máme jich k dispozici dostatečné množství a snadno se přepravují. Vybudovali jsme rozsáhlý globální průmysl zaměřený na jejich těžbu, zpracování i přepravu a přišli s inovacemi, které zajišťují jejich nízkou cenu. Jejich cena však neodráží škodu, kterou způsobují — to, jakým způsobem jejich těžba a spalování přispívají ke změně klimatu, znečištění a poškozování životního prostředí. Jen z pouhého pomyšlení na rozsah tohoto problému se člověku může zatočit hlava.

Nenechejte se tím ale paralyzovat. Budeme-li využívat čisté a obnovitelné zdroje, které již máme k dispozici, a nasměrujeme-li úsilí k přelomovým technologiím bezuhlíkové energie, jistě přijdeme na to, jak snížit čisté emise uhlíku na nulu. Klíčovým úkolem bude zlevnit čisté technologie na úroveň těch současných, nebo se k jejich ceně alespoň přiblížit.

Radioknihu můžete na Plusu poslouchat celé čtyři týdny.

autor: Viktor Bezdíček
Spustit audio