Bez investic je pro Zemana stále těžší hájit pročínskou politiku, udělal zoufalý krok, říká sinolog

24. duben 2019

Prezident Miloš Zeman míří na svou pátou návštěvu Číny. S prezidentem Si Ťin-pchingem i se zástupci čínských firem chce jednat o vzájemném obchodu a investicích, ale také o zapojení Česka do projektu Nové Hedvábné stezky, pomocí kterého se Peking snaží zlepšit dopravní propojení mezi Asií, Evropou a Afrikou.

„V tom projektu už několik let jsme a dodnes se z těch slibů v zásadě nic nerealizovalo. Stále více je také vidět, že tento projekt provází i značná korupce a pochybné praktiky s kupováním politiků jako v případě CEFC v Africe. Je otázka, jestli to za to stojí,“ upozorňuje spolupracovník projektu Sinopsis.cz Filip Jirouš.

Čína u nás získala s mizivými investicemi politický vliv, tvrdí sinolog Hála

Martin Hála

Na veřejnost prosakují informace o potížích čínské skupin CEFC, která má v Česku kontakty na tuzemské politiky včetně prezidenta Miloše Zemana. Navzdory sporu o splácení více než 11 miliardového dluhu odjíždí český šéf evropské pobočky CEFC Jaroslav Tvrdík coby zmocněnec hlavy státu do Číny s hradní delegací. Co bude mít z těchto aktivit česká veřejnost? Vyplatí se Česku a jeho obyvatelům způsob, jakým prezident Miloš Zeman podporuje česko-čínské aktivity a formy spolupráce?

Kriticky se k projektu staví Spojené státy a některé země Evropské unie, které se obávají rostoucího vlivu Číny. Vadí jim také jednosměrnost celého projektu, který prý podporuje zejména proudění čínského zboží na Západ, což by vedlo k prohlubování obchodního deficitu.

Podle Jirouše se pak některé africké a středoasijské státy stávají až téměř čínskými vazaly, ať už jde o finance nebo politický vliv.

Už roky se ptáme, co z toho vlastně má Česká republika. A čím dál víc se ukazuje, že vlastně nic.
Filip Jirouš

Investice? Nula

Zeman před cestou poskytl rozhovor čínské státní televizi CCTV a postěžoval si na velmi nízkou úroveň čínských investic v Česku: „Absenci velkých čínských investorů zkrátka považuji za skvrnu na česko-čínské spolupráci,“ uvedl.

Podle Jirouše nejde o nic překvapivého, pro prezidenta je totiž stále těžší obhajovat pročínskou politiku v momentě, kdy čínské peníze zkrátka nepřicházejí: „Je to skoro až zoufalý krok, jak přinutit čínskou stranu, aby se už konečně něco stalo,“ míní sinolog.

Michael Romancov: Kdyby Čína chtěla přistřihnout křídla Škodovce, problém se projeví nejdříve tam

Michael Romancov, politicky geograf UK FSV Praha a Metropolitní univerzita Praha, pedagog a publicista.

Politický geograf, pedagog a publicista Michael Romancov má blízké vazby k Rusku. Nejen proto, že z něj pocházel jeho dědeček, se této oblasti a politickým vazbám vůči Putinově zemi věnuje nejčastěji. Za obrovské bezpečnostní riziko ovšem považuje také Čínu. „Je stejné jako v případě Ruska, ale myslím si, že Čína se, alespoň zatím, chová úplně jinak,“ říká pondělní host Osobnosti Plus.

Do roku 2020 měla Čína v Česku investovat na 200 miliard korun, reálně je to ale podle Jirouše prakticky nula: „Jediné, k čemu došlo, jsou tzv. akvizice, tedy skupování majetku jako například Travel Service nebo Slavia Praha. Ale investice jako takové, které vytvářejí pracovní místa nebo podporují rozvoj ekonomiky, tak to je mizivé.“

Jedna věc jsou prý totiž politická memoranda a druhá pak chuť čínských firem zde investovat – pokud by zájem měly a bylo by to pro ně výhodné, tak by to už dávno udělaly.

Situace je podle Jirouše bezvýchodná. Zatímco import čínského zboží je bez problémů a opačným směrem funguje i nepřímý český export přes Německo, tak české malé a střední podniky si stěžují, že jejich vlastní pozice v Číně je neudržitelná. „Tohle by se měla česká diplomacie snažit napravit. A to prezident Zeman nikdy neudělá,“ uzavírá.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související