Benjamin Franklin invazi stromů nezavinil

1. srpen 2011
Monitor

Genetická studie očistila Benjamina Franklina od obvinění, že do Spojených států zavlekl invazivní asijské stromy.

Pobřeží Spojených států od Floridy po východní Texas se potýká s invazí pryšcovitého stromu Triadica sebifera, který pochází z východní Asie. Do Ameriky jej měl zavléci slavný státník a přírodovědec Benjamin Franklin (1706 až 1790), který koncem 18. století poslal balíček semen z Londýna do Georgie. Franklina zaujalo především to, že jediný strom každoročně vyprodukuje až půl milionu semen pokrytých voskovitou látkou. Z ní se dá vyrábět mýdlo, svíčky a dokonce jedlý olej. Nemohl počítat s tím, že stromy vezmou pobřežní oblasti celého jihu Severní Ameriky útokem a stanou se pro místní ekosystémy stejnou katastrofou jako kapři ve Velkých jezerech nebo bobovitá rostlina kudzu na východě Spojených států.

Benjamin Franklin však současnou invazi nezavinil. Genetické zkoumání stromů Triadica sebifera z různých míst USA ukázalo, že potomci stromů z Franklinovy zásilky rostou jen na několika tisících čtverečních kilometrech pobřežních planin severní Georgie a jihu Severní Karolíny. Všechny ostatní stromy pocházejí ze semen, která do Spojených států dovezli federální biologové kolem roku 1905.

Zdroj: Rice University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.