Bělorusko

21. říjen 2004

Při pohledu na dění v Bělorusku jeden neví, jestli se na Alexandra Lukašenka zlobit, anebo je přiměřenější se mu smát. Diktátoři bývají směšní a běloruský prezident v tomto smyslu nemá chybu. Volby, kterými si zajistil změnu ústavy, aby se nemusel rozloučit s prezidentstvím, které se mu zjevně zalíbilo, byly fraškou, jaká v Evropě už nějaký čas není běžně k vidění.

Jenomže co nám z odstupu připadá jako trapas, nad kterým nevěřícně kroutíme hlavou, je pro lidi v Bělorusku noční můrou. Důkazem jsou demonstrace brutálně rozháněné policejními těžkooděnci a tajnou policií. Demonstrují tradičně hlavně studenti, které na rozdíl od starších občanů režim ještě nezkorumpoval, nezblbnul či nezastrašil. Svět znechuceně přihlíží a čeká, jak se situace vyvine. Přidají se ke studentům i ostatní občané a poslední diktatura v Evropě vezme za své? Anebo Lukašenko situaci zvládne a v Bělorusku vše zůstane při starém? Podobně svět před pár lety přihlížel, jak se vyvine situace ve východním Německu, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku či u nás. Nejspíše jinak nelze.

Bělorusy, kteří touží po demokracii, můžeme morálně podporovat, ale to podstatné, zbavit se diktatury, musí udělat sami. Demokracii je třeba si zasloužit, abychom pak na poměry, které zpravidla nenaplní revoluční očekávání, paradoxně mohli reptat, a někteří dokonce svobodně tvrdit, že za totality bylo lépe. Jak spravovat věci veřejné, aby mezi lidmi převládl pocit, že se vládne k jejich prospěchu, je věčné téma. Jisté ale je, že společenský systém, proti kterému lidé nesmějí mít námitky, je zrůdný. Lukašenkův parlament bez opozice berme jako potvrzení smyslu našeho převratu. Vyvzdorovali jsme si politiky, kteří nás nemlátí, když je kritizujeme. Úplně samozřejmé to není.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.