Belgičtí mniši chtějí oživit legendární středověké pivo. Kvůli neodbytným turistům

10. květen 2018

Belgičtí mniši začali pátrat po receptu na středověké pivo, které nese název grimbergenského opatství. Vařilo se tam po staletí, ale francouzští revolucionáři během vpádu v roce 1797 klášter nedaleko Bruselu rozehnali, vysvětluje vlámský deník Het Nieuwsblad.

Později sice byla řehole obnovena, ale recept zmizel neznámo kam. V 50. letech minulého století se ovšem silné světlé pivo značky Grimbergen stalo v západní Evropě hitem. Jenomže se vaří v pivovaru Maes, který vlastní značky Carlsberg a Heineken, a s původním klášterním pivem nemá mnoho společného.

Bude chutnat?

Turisté to ovšem nevědí a pořád dokola se v Grimbergenu vyptávají na klášterní pivovar. Nakonec to bratřím z norbertského řádu nedalo a rozhodli se pivovar obnovit. „Chceme začít minipivovarem, přesně na místě, kde stával ten historický,“ říká představený kláštera Karel Stautemas. Provoz bude prý ještě menší než vyhlášené trapistické pivovary Chimay a Westmalle.

Čtěte takéStředověké pivo bych raději ochutnat nechtěl, říká ředitel Chmelařského institutu Žatec

Úsilí mnichů ale naráží na překážku. Recept na pivo je ztracen déle než dvě století a ani roční pátrání čtyř bratří v archivech nevedlo k výsledku. Naděje ale umírá poslední – mniši ještě neprošli ani polovinu klášterní knihovny. Brzdí je zejména fakt, že většina spisů je ve staroholandštině.

Opatství vzniklo v roce 1128 a mělo rušnou historii. Během protestantské reformace lehlo popelem, a právě tehdy si zvolilo do znaku symbol bájného ptáka Fénixe a latinské heslo Ardet nec consumitur, v překladu Spálený, ale nezničený.

Dnešní podoba opatství je z roku 1660 a kostel svatého Serváce je považovaný za barokní perlu Belgie. „Věříme, že se pivo nakonec podaří objevit a pivovar vstane také z popela. Jen nevím, zda bude středověké pivo v dnešní době někomu chutnat,“ dodal opat pro list Het Nieuwsblad.

autor: rma
Spustit audio

Související