Barma propustila další vězně

9. říjen 2014

Barmský prezident Thein Sein tento týden nařídil propuštění dalších více než 3000 vězňů v rámci všeobecné amnestie. Podle ministerstva informací vyšli z vězení „z humanitárních důvodů a kvůli národnímu usmíření, vládě práva a etnické jednotě“.

Toto zdůvodnění cituje exilový barmský server Demokratický hlas Barmy se sídlem v Norsku.

Mezi propuštěnými je i sedm bývalých agentů vojenské rozvědky, která byla rozpuštěna před deseti lety v rámci mocenských čistek.

Bývalý politický vězeň a tajemník Společnosti pro pomoc politickým vězňům v Barmě Bo Ťij však serveru řekl, že z politických vězňů zatím nebyl osvobozen nikdo, přestože podle Vyšetřovací komise pro politické vězně jich za mřížemi zůstává nejméně třináct.

Čtěte také

Komise je oficiální orgán vlády, jenž vznikl v únoru 2013, aby definoval pojem „politický vězeň“ a zjistil, kolik lidí do této kategorie spadá. Přestože vláda slíbila, že osvobodí všechny, komise proces kritizovala jako netransparentní a obvinila kabinet, že vězně pouští podle vlastního rozhodnutí.

Ten také v prosinci komisi zakázal definovat jako politické vězně osoby, které nebyly oficiálně obžalovány, především etnické Kačiny a Rohingy. Komise má být brzy rozpuštěna, protože oficiálně „v Barmě už skoro žádní političtí vězňové nejsou“.

Většina lidí osvobozených tento týden byla odsouzena za méně závažné trestné činy. Podle Demokratického hlasu Barmy vláda vždycky propouští vězně před významnými diplomatickými událostmi.

Tentokrát je to listopadová schůzka východoasijských vůdců v Barmě a summit ASEANu čili Sdružení států jihovýchodní Asie.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio