Barça, příběh fotbalové Barcelony. Jak klub Johana Cruijffa a Lionela Messiho okouzlil svět

30. listopad 2021

Žádná hra nedává lidem tolik radosti jako fotbal, jasně nejpopulárnější sport na planetě. A žádný fotbalový klub v minulých letech nerozdával tolik radosti jako FC Barcelona. Tým s Lionelem Messim fotbalu několik let dominoval a svou hrou často okouzlil i ty diváky, kteří mu jinak nefandili. Jenže to vše je nyní pryč. Vzestup a pád Barcelony mapuje novinář Simon Kuper v knize Barça: The inside story of the world's greatest football club.

Fotbalista může dokonce udělat šťastným umírající dítě. Tím, že si s ním popovídá u jeho postele. Bývalý prezident Barcelony Sandro Rosell prohlásil, že poté, co Messim a Carlesem Puyolem o jedněch Vánocích navštívil nemocnici, kde ležely děti trpící rakovinou. Jeden lékař mu řekl: ‚Neumíte si představit, co to způsobuje. Zdravotní stav dětí jde...‘ A Rossel zvedl ruku do oblak,“ píše Simon Kuper.

Čtěte také

Fotbal je celosvětový fenomén, točí se v něm obrovské peníze, sledují ho miliardy lidí. A když Barcelona v roce 2009 nádherným gólem záložníka Andrése Iniesty postoupila do finále Ligy mistrů, o devět měsíců později se porodnost ve městě zvýšila o 16 procent.

Žádný klub na světě nevyvolával tolik emocí jako FC Barcelona. Dříve to bylo lokální klub, který nebyl příliš úspěšný ani ve Španělsku.

Vše změnil jeden jediný muž – nizozemský fotbalista Johan Cruijff, v 70. letech nejspíše nejlepší fotbalista světa. Za Barcelonu nejdříve hrál a později také trénoval.

Knihou Barça listuje Ondřej Houska. Poslechněte si celé Ex libris.

autor: Ondřej Houska
Spustit audio