Babiš se těžko může zdržet rozhodování o dotacích, Agrofert by měl postavit do ofsajdu, říká Telička

17. prosinec 2018

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger doporučil českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) tři způsoby, jak by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Buď má zpřetrhat své i rodinné vazby na holding, nebo zajistit, aby Agrofert přestal přijímat evropské dotace, případně se zdržet účasti na některých rozhodnutích.

Čtěte takéNovela kvůli možnému střetu zájmů: Babiš nebude muset předsedat vládní radě pro evropské fondy

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička za nejvhodnější považuje první dvě možnosti: „Spíše zamezí pochybnostem a diskuzím. A celou tu otázku postaví tam, kde by z hlediska chování společností Andreje Babiše měla být, tedy do ofsajdu,“ soudí.

Naopak třetí varianta je pro premiéra těžko splnitelná, týkala by se totiž například i účasti na evropských summitech, na kterých by se projednával rozpočet včetně například Společné zemědělské politiky.

Ondřej Konrád: Měl by se premiér postit i po adventu? Trvale?

Andrej Babiš

Nevíme, jak obvykle prožívá současný český premiér období adventu, čas rozjímání a dobročinnosti před svátky narození i druhého příchodu Spasitele.

„Kdybych byl v pozici Andreje Babiše, tak volím jednu z těch prvních dvou variant,“ dodává europoslanec zvolený za ANO, se kterým ale loni na podzim ukončil spolupráci kvůli neshodám s vedením.

Ty se podle Teličky týkaly zhruba pěti bodů, z nichž část se týkala přímo předsedy hnutí Babiše. „S kolegou Petrem Ježkem jsem ho vyzýval, aby nekandidoval na premiéra, dokud neobhájí své jméno. To se nestalo,“ podotýká.

Není to kampaň

Minulý týden přijal výraznou většinou Evropský parlament usnesení, ve kterém vyzval Evropskou komisi k pozastavení dotací pro Agrofert. Hlasoval pro něj i Telička, přestože původně byl proti přijetí rezoluce už po prvním projednávání.

Lída Rakušanová: Konflikt s Bruselem na obzoru

Andrej Babiš

Bude líp, sliboval Andrej Babiš voličům. Teď to vypadá, že jeho vinou bude hůř.

„Situace poškozuje jméno premiéra, dobré jméno této země a je v rozporu s našimi zájmy. Šel jsem do politiky proto, abych přispěl k tomu, že postavení České republiky bude lepší a vliv větší,“ vysvětluje své důvody.

Když prý Babiš označuje analýzy Komise za lži, musí do toho vstoupit europarlament a říci, že je jako lež nevnímá. „My jsme mimo jiné zodpovědní za to, že ošetřujeme evropské i určité české zájmy. Nekonat znamená nevykonávat svou funkci,“ zdůrazňuje.

Česká vláda a premiér se nějak chovali a notnou dávkou přispěli k tomu, že se tím Evropský parlament vůbec zabýval.
Pavel Telička

Příslušná legislativa o střetu zájmů, kterou podle názoru Evropského parlamentu Česko nedodržuje, je podle Teličky jasná. „Házet to na české europoslance, že si přihřívají polívčičku a že jde o domácí politiku, je skutečně liché. Vzešlo to z frakce, ve které není ani jeden,“ upozorňuje.

Jiří Pehe: Pro Babišovy problémy je Česká republika malá

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš se považuje za politika evropského formátu. Často cestuje do zahraničí a dělá mu dobře, když ho kamery zabírají v přítomnosti jiných evropských politiků.

Babiš to ovšem označil za kampaň a „divadlo české opozice, která zneužívá Evropský parlament na politický boj proti mé osobě.“ Připomněl také, že v rozpravě ze 30 europoslanců vystoupilo hned 19 českých. To je ale podle Teličky zavádějící a zkreslující.

Přibližuje, že čas v rozpravě dělí mezi frakce a vystupující reprezentují jejich názor: „Čeští europoslanci mají ke kauze blíže. Ale mluví více jménem frakce než jménem vlasti,“ uvádí s tím, že frakce ALDE, do níž patří i ANO, byla při hlasování o rezoluci rozdělena na třetiny.

autoři: Michael Rozsypal , ert

Související