Babiš je zlo a ohrožuje demokracii. A že na mě Vojtěch sbíral kompromitující materiály, není překvapením, říká exministr Němeček

25. červen 2019

Co bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček říká na nejnovější kauzu Adama Vojtěcha (za ANO)? Proč si myslí, že byly útoky směřovány právě na něj, a proč je podle něj Andrej Babiš (ANO) člověk, který ohrožuje naši demokracii? 

Obviněný lobbista Horáček spolupracoval s ministrem Adamem Vojtěchem. „Nedělal jsem nic nezákonného,“ brání se ministr

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) a lobbista Tomáš Horáček (vpravo).

Říkalo se mu „Velrybář“ – organizoval prý totiž hromadné vstupy do severočeské sociální demokracie. Skončil ve vazbě, je podezřelý z korumpování a ovlivňování veřejných zakázek. Teď je podnikatel Tomáš Horáček z vazby venku. Začal totiž svědčit proti dalším. Jak Radiožurnál exkluzivně zjistil, jedním z těch, kdo byl s Tomášem Horáčkem  v kontaktu, byl i současný ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

Nestandardní kontakty měl tehdy ještě tajemník ministra financí Adam Vojtěch (dnes ministr zdravotnictví za ANO) s obviněným podnikatelem Tomášem Horáčkem. Ten pro Vojtěcha sháněl informace o hospodaření České televize, ale i o tehdy koaličním ministrovi za ČSSD Němečkovi a jeho rodině.

„Nemohu mu vidět do hlavy, ale mohu předpokládat, že to souviselo s tím, že jsem měl poměrně četné konflikty s tehdejším ministrem financí Babišem. Vojtěch pro něj, prostřednictvím Horáčka a jeho právničky, zřejmě sháněl nějaké kompromitující informace,“ odpovídá Svatopluk Němeček na dotaz, proč podle něj vůbec k nějakému zjišťování informací došlo.  

Dodává, že jim zřejmě šlo „o nějaké potenciálně citlivé informace, které by se daly buď založit do známých Babišových složek, nebo využít v holdingovém tisku.“ Němeček dnes tak není ani nijak zvlášť překvapený, protože se mu ještě v ministerském křesle leccos doneslo.

Žaloba nebude

„Nějak extra jsem to ale neřešil,“ přiznává. Dobře na duši mu prý ale nebylo, když se dozvěděl, že hlavním terčem je manželka, lékařka a primářka popáleninového centra. „Ale s tím se holt člověk musel smířit,“ dodává.

Pro i proti. Ani lékaři Baťovy nemocnice nejsou jednotní v otázce projektu nové krajské nemocnice jednotní

Lékaři (ilustrační)

Už po víkendu bude pravděpodobně jasné, zda projekt nové krajské nemocnice dostane „zelenou“. V názorech se rozcházejí nejen opoziční a koaliční politici, ale také lékaři, kteří byli hosty rozhovoru pořadu Den ve Zlínském kraji.

Dnes je Němeček už mimo politiku a ani nezvažuje podání žaloby. „Nemíním se touto špínou zabývat, protože vás to pak i špatně naladí. Chci dělat pozitivní věci. Primárně se to týkalo manželky a ani ona to už nechce nějak dál řešit.“  

Taky si myslí, že „to hodilo špatné světlo na toho, kdo se sháněním kompromitujících materiálů zabýval, tedy na stávajícího ministra zdravotnictví Vojtěcha.“  

To hlavní sdělení je, že člověk v tak velmi mladém věku funguje na „spojení s polopodsvětím a s tehdy už za podvod odsouzeným Tomášem Horáčkem a snaží se přes něj získat citlivé informace tu na ministra, tu na ředitele veřejnoprávní televize.“

Morální pokleslost

Co je na tom ale podle Němečka nejpikantnější, že když ministr Vojtěch odvolal hned několik ředitelů fakultních nemocnic, tak to zdůvodňoval tím, že jim zakázky získával právě Horáček. „To chce opravdu silný žaludek,… když přitom dobře věděl, že s ním sám spolupracoval na velmi citlivých záležitostech,“ myslí si.     

Kolaps českého zdravotnictví nehrozí, ubezpečuje Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček

Hrozí kolaps zdravotnictví kvůli nedostatku lékařů a sester, jak varuje například Česká asociace sester? Jak situaci řešit? Pomohlo by navýšení plateb za státní pojištěnce, jak chce ministr zdravotnictví, nebo je slovy ministra financí zdravotnictví černou dírou? A jaká je budoucnost protikuřáckého zákona?

Podle bývalého ministra to vlastně není žádná kauza, „jen to dokládá naprostou morální pokleslost… a dokreslení charakteru Adama Vojtěcha“. Znal ale Němeček dnes už neblaze proslulého podnikatele Tomáše Horáčka?

„Věděl jsem, že působí ve zdravotnictví. Oslovil mne na nějakou spolupráci ještě jako ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Ale působil na mě velmi maligně. Jako člověk, se kterým dřív nebo později přijde nějaký prů*er. Proto jsme nakonec v naší nemocnici, jako jedné z mála v republice, neměli od něj žádnou zakázku,“ odpovídá.

Horáček se prý choval velmi nestandardně, jako ředitel zeměkoule. „Taky jsem věděl, z médií, že už byl odsouzen za podvod v Ústeckém kraji a taky byl kdysi ‚velrybářem‘ ústecké ČSSD.“ 

Babiš chce všechno

To, že tehdy koaliční ministr zdravotnictví byl trnem v oku předsedy hnutí ANO, si nemohl nikdo nevšimnout. Důvodem prý byly (a jsou) velké peníze, které se ve zdravotnictví točí.

Babišovy kauzy se stávají čím dál větším tématem celé Unie, obává se europoslanec Niedermayer (TOP 09)

Luděk Niedermayer

Staronový europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, který teď kandidoval na společné kandidátce se STAN, v Interview Plus označil „dotační“ kauzu premiéra Andreje Babiše (ANO) za velmi vážnou. Na druhou stranu, v Unii je prý 28 ‚troublemakerů‘.  

„Tehdy šlo z veřejného zdravotního pojištění kolem 260−270 miliard korun a ty peníze jdou mimo kontrolu státního rozpočtu a ministerstva financí. A Babiš, co se týče peněz, je velmi citlivý. Když viděl, že tento resort je mimo jeho kontrolu, tak jsme se stali terčem jeho útoků. To je celé,“ vysvětluje.

„Andrej Babiš chce kontrolovat úplně všechno a všechny peníze, což je dnes už víc než zjevné.“ Přestože stále opakoval, že zdravotnictví je černá díra. „Nechci se už vracet k marketingovým nesmyslům Babiše z doby před třemi lety. Čas oponou trhnul a lidé už vidí, kdo doopravdy je a jak se chová. Já už nejsem politik, ale občan.“

Ohrožuje polistopadový vývoj

Svatopluk Němeček má dnes prý velkou radost ze spontánních protestů lidí, které vyvrcholily na Letné.

„Babiš je zlo. Je to člověk, který ohrožuje českou demokracii a jakékoli spojování s ním je špatné. Politika se má řídit etickými a morálními principy. A že je to teď zrovna výhodné, tak s ním budeme ve vládě? Tak to podle mne nefunguje. S člověkem, který ohrožuje polistopadový vývoj, spolupracovat nemáme,“ dodává bývalý ministr a přední sociální demokrat.

Sám je proti další spolupráci ČSSD a ANO, nehlasoval ani pro vstup do této vlády. Tak velkou koncentraci moci ekonomické, politické a mediální, jakou má teď jediná osoba ve státě, a to „včetně brutálního konfliktu zájmů, to neuvidíte v žádné jiné evropské zemi, dokonce ani v Albánii nebo na Balkáně… Teď mám pocit, že se lidé probudili a že to bude sílit,“ dodává.      

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus Michaela Rozsypala. 

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související