Kolaps českého zdravotnictví nehrozí, ubezpečuje Svatopluk Němeček

15. červen 2016

Hrozí kolaps zdravotnictví kvůli nedostatku lékařů a sester, jak varuje například Česká asociace sester? Jak situaci řešit? Pomohlo by navýšení plateb za státní pojištěnce, jak chce ministr zdravotnictví, nebo je slovy ministra financí zdravotnictví černou dírou? A jaká je budoucnost protikuřáckého zákona?

Platy ve zdravotnictví by příští rok měly vzrůst až o 10%, což, jak ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vysvětluje, bude v praxi záviset na jednotlivých pracovnících.

„O navýšení rozhoduje celá vláda a velmi do toho promlouvá ministerstvo financí, říkám, že co potřebujeme, aby nám pokrylo, to se pokryje,“ vysvětluje ministr zdravotnictví. Je to podle něj i jeden ze způsobů, jak si tu české lékaře a zdravotní sestry udržet. Tou druhou změnou je reforma postgraduálního vzdělávání.


Navýšení peněz není jediný zdroj. Tu nejvýraznější částku dá autonomní růst pojistného.SVATOPLUK NEMEČEK

O problému nakupování předražených zdravotnických přístrojů podle svých slov neví. Na obvinění ministra financí reagovat odmítá. Ačkoliv uznává personální problémy a nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, kolaps zdravotnictví podle něj nehrozí. Jak Česká asociace sester, tak Česká lékařská komora tvrdí opak.

Hašteření s Andrejem Babišem ministr Němeček prý neřeší: „Pan ministr financí osobně zásadně nic neřeší, on jenom prostřednictvích sociálních sítí a svých medií pomlouvá všechny kolem, ale osobně to neřeší nikdy, to není jeho styl.“

autoři: Michael Rozsypal , per
Spustit audio