Asteroid ohrožující Zemi má jméno

25. červenec 2005

Na nově pojmenovaný asteroid Apophis možná poletí kosmická sonda, která na jeho povrch umístí radar a vysílací zařízení.

Na konci loňského roku se astronomové zaměřili na pozorování planetky 2004 MN4, která byla objevena 19. června 2004 na observatoři Kitt Peak v Arizoně. Přesněji se jedná o tzv. blízkozemní asteroid, tedy těleso s velkou poloosou dráhy menší než jedna astronomická jednotka (méně než 150 milionů kilometrů). Většinu své oběžné doby asteroid tráví uvnitř dráhy Země.

V prosinci minulého roku byly upřesněny výpočty, které zcela vyloučily srážku asteroidu o průměru 390 metrů se Zemí. Ta by podle odhadů měla ničivou sílu 1500 megatun TNT (mohutnost bomby svržené na Hirošimu byla 15 kilotun TNT). Naši planetu asteroid mine 13. dubna 2029 ve vzdálenosti menší, než je výška geostacionární dráhy. Asteroid byl pojmenován podle netvora ze staroegyptské mytologie; taková jména dostávají asteroidy této kategorie již tradičně. To, že Apophis byl pojmenován a dostal pořadové číslo 99942, je pro pozemšťany spíše dobrá zpráva: díky pozorováním se dráhu tělesa totiž podařilo velmi přesně spočítat.

Průlet Apophise by mohl ohrozit umělé družice, a NASA se proto bude vážně zabývat návrhem bývalého amerického astronauta a velitel modulu Apollo 9 Russella L. Schweickarta, jehož plán počítá s vysláním kosmické sondy k asteroidu. Ta by na jeho povrchu umístila nejen radar a vysílací zařízení, ale také seismometr pro měření změn na povrchu i uvnitř tělesa. Podle údajů, které by zařízení dodávalo na Zemi, by bylo možné určovat dráhu tělesa přesněji než ze Země a zcela přesně spočítat vzdálenost, ve které asteroid v dubnu 2029 Zemi mine. NASA se k návrhu do konce srpna vyjádří.

Asteroid Apophis

Apophis byl staroegyptský bůh zla a zkázy, který sídlil ve věčných temnotách a velel armádě démonů trápících lidi. Každý den se pokoušel pohltit sluneční loď, na které bůh Ra putoval po obloze. Většinou býval zobrazován v podobě obřího hada. Starověcí Egypťané mu říkali Apep či Apop, Američané použili řeckou transkripci.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.