Arafata opouštějí jeho věrní

20. říjen 2003

Když minulý týden při útoku na čistě americký diplomatický konvoj v pásmu Gazy zahynuli tři Američané, bylo to vnímáno jako zlověstné znamení ještě horších věcí příštích. Málokdo mohl tušit, že přijdou tak rychle a v takové míře. Jenomže potom Jásir Arafat svolil udělit velký rozhovor britské BBC. V sobotu doslova šokoval novinářského veterána blízkovýchodního konfliktu Jamese Reynoldse, když namísto, aby odpovídal na jeho otázky, Arafat ho začal urážet.

Když se mu nějaká otázka nelíbila, tak zvýšeným hlasem začal britského novináře obviňovat, že ho posílají Američané. A několikrát v průběhu rozhovoru opakoval: "Nezapomínejte, že mluvíte s Jásirem Arafatem!" Arafat, který ještě v reakci na smrt tří Američanů přio teroristickém útoku v pásmu Gazy hovořil o ošklivém zločinu, měl o tři dny později pro Ameriku jenom slova hany. James Reynolds se snažil rozhovor ukončit ve smířlivějším tónu a zeptal se předsedy Arafata na jeho zdraví.

Arafat políbil hřbety obou svých rukou a beze slova se podíval vzhůru. Podle izraelských bezpečnostních zdrojů, citovaných na webovém serveru debka.com, udělil Arafat nečekané rozhovory západním médiím už několikrát, a až příliš často došlo vzápětí po takovém rozhovoru k dalším terorisitickým útokům. V neděli bylo v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu rozmístěno pět záložních praporů izraelské armády. Byl vyhlášen nejvyšší stav protiteroristické pohotovosti.

Už podruhé v jednom týdnu vystoupil v televizi jinak velmi mlčenlivý náčelník generálního štábu syrské armády Hassan Turkmeni a potvrdil, že do stavu nejvyšší pohotovosti byla uvedena i celá syrská armáda. Necelých čtyřiadvacet hodin po Arafatově rozhovoru, napadlo palestinské komando poblíž Ramallahu, noční pěší hlídku izraelské armády a v připravené léčce nejprve palbou zblízka zezadu zranili čtyři izraelské vojáky. Tři z nich potom útočníci zabili výstřelem zblízka do hlavy.

Ani rozsáhlá pátrací akce izraelské armády jim nezabránila ukrýt se i s ukořistěnými zbraněmi. Přibližně ve stejnou dobu dopadlo na jižní Izrael několik raket, tajně vyráběných v pásmu Gazy teroristickou organizací Hamas. Tentokrát šlo však o zcela nový typ jinak tradiční rakety Kassám. Bylo jenom otázkou krátkého času, kdy izraelské bezpečnostní síly podniknou odvetný útok. K tomu došlo hned v pondělí dopleden. V sérii raketových útoků z letadel a vrtulníků bylo údajně zničeno několik zbrojních výroben a skladů v pásmu Gazy.

Cílený raketový útok na jedoucí dodávkový automobil zabil i dva vysoké činitele operativní skupiny organizace Hamas. Počet mrtvých a zraněných, včetně civilních obětí není zatím znám. Server Debka.com přinesl ještě jednu velmi důležitou informaci. Podle ní z palestinských území uprchl do Evropy nejvyšší důstojník palestinských ozbrojených sil generál Jusúf Násir, jehož jmenování do funkce ministra vnitra před týdnem osobně vetoval Jásir Arafat. Jusúf Násir se tak údajně chce vyhnout dalším konfliktům, a především, očekávané vlně násilností.

Na Blízkém východě, jak to tak vypadá, se všichni začínají připravovat na možnost, že Jásir Arafat nevydrží u moci příliš dlouho. Izrael, Sýrie, Egypt, i různé palestinské skupiny chtějí být připraveni, až po Arafatově smrti propukne, podle mnohých nevyhnutelný, chaos. Zatím však Arafat žije a podle řady informací má za to, že jeho posledním velkým historickým úkolem je přetvořit Palestinu v další protizápadní Irák, bojiště nekontrolovaných a fanatických ozbrojených útoků proti čemukoliv západnímu, tedy i izraelskému.

Pokud je tomu tak, je mezinárodní mírový plán, zvaný cestovní mapa, definitivně mrtev, a svět se musí, spolu s informovanými aktéry, připravit na chaos. Poučení propříště - nikdy nedávejte Nobelovui cenu míru zdánlivě napravenému teroristovi. Vždycky vás ještě může překvapit návratem ke starým zvykům.

autor: Jan Urban
Spustit audio