Antizeman nestačí. Drahoš musí být výraznější a s jasnými názory, soudí politolog

Za pět let v úřadu si český prezident Miloš Zeman vybudoval silnou pozici na jinak v zásadě ceremoniálním postu. Dosáhl toho díky tomu, co sám politik nazývá „kreativní interpretací” ústavy, uvádí o české hlavě státu server agentury Bloomberg a poznamenává, že prezident svými kroky pobouřil mnoho Čechů. Vyjadřoval podporu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, slovně napadal migranty i novináře, komentuje portál Zemanovo počínání. Dodává, že kontroverze vyvolaly i poznámky Miloše Zemana k celé řadě dalších témat, od feminismu po kouření, které prý není zdaleka tak nebezpečné.

Bloomberg přináší názor politologa Stanislava Balíka, podle kterého se v prezidentském klání dosud prakticky nekonala kampaň – ta prý začala teprve po víkendovém vyhlášení výsledků prvního kola. „Jiří Drahoš bude muset ukázat více než jen postoj proti Zemanovi. Bude se muset stát mnohem výraznějším kandidátem s jasnými názory,“ říká Balík.

Server pro své čtenáře popisuje Česko jako nejbohatší z bývalých komunistických států co do ekonomické produkce na obyvatele, s nejnižší nezaměstnaností a nejrychlejším tempem růstu. Odpůrci Zemanovi podle portálu vyčítají, že zemi polarizoval svými protiimigračními postoji a výzvou ke zrušení evropských sankcí proti Rusku.

Euroskepticismus vs. mainstream

Bloomberg následně přibližuje Jiřího Drahoše. Ten prý slíbil znovu navrátit důstojnost prezidentskému úřadu a upevnit vazby s tradičními partnery v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Agentura Reuters k tomu dodává, že vítězství akademika Drahoše by zemi přiblížilo evropskému mainstreamu.

Americký server Politico si myslí, že by Drahoš v případě zvolení prezidentem fungoval jako protiváha populistického premiéra Andreje Babiše a také jako silný proevropský hlas v zemi, kde roste nevraživost vůči Evropské unii. Zemanovo znovuzvolení by pak znamenalo, že by „euroskeptický lídr“ vládl z Pražského hradu dalších pět let, podotýká Politico. A soudí, že Drahošův umírněný styl bude v nadcházejícím klání se Zemanem výhodou i nevýhodou zároveň.

Spustit audio