Antidiskriminační zákon ochrání pracovníky, kteří nemluví česky. Nejde o zvýhodňování, říká ministr

8. září 2017

Zahraniční pracovníci ze zemí Evropské unie by v České republice měli získat větší ochranu před diskriminací. Kontrolovat dodržování rovných podmínek by měl úřad ombudsmana. Počítá s tím novela antidiskriminačního zákona, kterou by v pátek měli schvalovat poslanci. Norma má poslední šanci na přijetí před nadcházejícími volbami, vláda ji přitom Sněmovně předložila už v prosinci roku 2015.

„Novela přispěje k lepší ochraně českých občanů, kteří pracují v zemích Evropské unie, ale i naopak. Jde o implementaci evropské směrnice, která už platí ve všech členských zemích kromě České republiky,“ upozorňuje ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD).


Nejde o pozitivní diskriminaci, ale aby nikdo nebyl znevýhodňován jen kvůli tomu, že není občanem České republiky a neumí česky.Jan Chvojka

Směrnice má odstranit diskriminační podmínky, které nejsou nutné, ale zabraňují přijetí do pracovního poměru. Například požadavek znalosti jazyka u nekvalifikovaných pracovníků. Řešit by ale měla i problém, kdy rodiče nemohou umístit děti do školky, protože jsou z ciziny.

Podle ministra novela v žádném případě nepovede ke zvýhodňování zahraničních pracovníků na úkor českých občanů. „Nejde o pozitivní diskriminaci, ale o to, aby nikdo nebyl znevýhodňován jen kvůli tomu, že není občanem České republiky a neumí česky,“ zdůrazňuje.

Současnou úroveň ochrany považuje za nedostatečnou, zároveň ale připouští, že nejde o masově rozšířený problém. „Je to v řádu jednotek, maximálně desítek případů ročně. Ale ne každý jde k soudu nebo na úřad, když pocítí nějakou diskriminaci,“ uzavírá Chvojka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.