Antabusem nejen proti alkoholu, ale i proti HIV

20. listopad 2015

Američtí a australští vědci ohlásili, že jsou nejspíš o krok blíže k nalezení léčby viru HIV, který způsobuje nemoc zvanou AIDS. Pomoci by mohl lék, pomocí kterého se léči alkoholismus nazývaný disulfiram nebo také Antabus.

Vědci zjistili, že tato látka může probudit virus HIV, který se skrývá v buňkách lidí, kteří podstupují terapii pomocí antiretrovirik.

Zjistili, že právě disulfiram může být schopný "vyhnat" spící virus z buněk a dokonce dovolit, aby byl zlikvidován. Zatím ale vědci nevědí, jak samotnou likvidaci provést.

Disulfiram byl v rámci testu podám 30 HIV pozitivním pacientům v USA i Austrálii. U těch, kteří dostali nejvyšší podanou dávku disulfiramu byl spící virus HIV aktivován. Vzbudit virus z latentního stádia je první krok k jeho eliminaci. Dalším krokem bude zabít buňky, ve kterých se usadí.

V současné době pacienti, kteří užívají antiretrovirik, léčbou jen potlačí schopnost virů vyvolat nemoc AIDS a dál se množit, ale virus zůstává nadále v buňkách jako takzvaně spící.

„V případě Antabusu jde o průlom,“ potvrzuje Sharon Lewin, profesorka univerzity v Melbourne. „Při dosavadní léčbě virus přejde do latentního stavu, a jen co pacient vysadí léky, nemoc se vrátí zpět. Pokud by se u virů podařilo zrušit latentní stav během léčby, bylo by možné průběh onemocnění zvrátit.“

Latentní stav nemoci je v současnosti jedním z největších překážek dosažení léčby. Jedním z hlavních problémů zůstává toxicita léčiv, který by mohly být testovány. Disulfiram v tomto ohledu nepředstavuje problém, ani ve větších dávkách není toxický a je bezpečné ho užívat.

autoři: oci , Dalibor Zíta
Spustit audio