Anonym z Bílého domu nedosáhl svého, naopak vše může ještě zhoršit, tvrdí komentátorka NYT

7. září 2018

Politickou scénou ve Spojených státech zacloumal anonymní článek v listu New York Times, který kritizuje poměry v nejvyšších patrech administrativy prezidenta Donalda Trumpa.

Komentátorka deníku Washington Post Jennifer Rubinová ale nevěří, že autor kontroverzního textu je skutečně jedním z vysoce postavených členů americké vlády. Dotyční už totiž případné autorství popřeli. A pokud se pokládají za čestné osoby, na přímou otázku by nelhali.

Navíc by místo anonymního článku spíše rezignovali a nechali si zaplatit za napsání knihy. Podle Rubinové se tedy spíše jedná o člověka zastávajícího nižší funkci. Poradce nebo náměstka. Člověka, který v případě nuceného odchodu neplní stránky novin a nedostává nabídky od knižních vydavatelů.

Kariérista pod tlakem

Pisatel sloupku v newyorských Timesech, podle nějž vládní úředníci před Trumpem schovávají dokumenty, aby zamezili případným škodám, typově spadá do určité sorty lidí, myslí si Rubinová. Jedná se podle ní o kariéristy, kteří se vědomě přidali k Trumpově administrativě a teď čelí kritice od svého okolí.

Mladí Američané přestávají věřit mainstreamovým médiím. Trumpovy tweety se šíří jako vtipy

Twitter Donalda Trumpa

Americký prezident Donald Trump mění pohled mladých lidí na média. Jeho tweety často vnímají jako vtipy, zároveň ale sdílejí jeho skepsi vůči zpravodajským serverům, uvádí americký magazín Atlantic.

V autorovi anonymního článku se možná pohnulo svědomí, když se Donald Trump rozhodl neuctít památku zesnulého senátora Johna McCaina. Na rozdíl od dvou bývalých prezidentů.

Je také možné, že se onen pisatel cítí podobně, jak se vnímali mniši v době temna. Tedy jako strážce pokladu, jenž chrání cennosti a čeká, až se rozptýlí mračna Trumpova volebního období. Současný šéf Bílého domu totiž podle mnohých nemá nic společného s principy amerických republikánů, charakterizovanými zásadou: „svoboda myšlení, obchodu a lidí“.

Zbabělý spolupachatel

Problémem je ale v pohledu Jennifer Rubinové fakt, že tajemného autora jen málokdo vnímá jako kladného hrdinu. Trumpovi stoupenci na něj pohlížejí jako na zrádce. Prezidentovi kritici zase jako na zbabělce a oportunistu, který se dále účastní vládních aktivit a bojí se podepsat. Svou činností umožňuje to, proti čemu brojí.

Čtěte takéKdo odkryl chaos v Bílém domě? ‚Můj komentář to není,‘ brání se Trumpovi věrní

Stává se tak spolupachatelem v duchu hesla: „Nemůžete být čestný člověk, když mlčíte k událostem, které jsou výrazem vlády neschopného a nedemokratického prezidenta“. Pisatel anonymního článku teď tedy sedí v Bílém domě a je nervózní. Možná chtěl uklidnit své svědomí, ale to se mu asi nepodařilo.

Čtěte takéPřed Trumpem kvůli strachu o bezpečnost USA schovávali dokumenty, tvrdí v knize slavný novinář

Ba co hůř, v důsledku jeho akce mohou brzy nuceně skončit umírnění členové vládní administrativy. „V konečném důsledku tedy může mít vláda prezidenta Trumpa ještě horší projevy a následky. Anonymní autor předepsal sobě i celé zemi špatný lék,“ soudí komentátorka Jennifer Rubinová v deníku Washington Post.

Spustit audio

Související