ANO, ČSSD a ODS chtěly podvést voliče a vyloučit je z projednávání Libeňského mostu, tvrdí Čižinský

2. květen 2018

Pražská koalice hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) se ocitla v dohadovacím řízení, které vyvolaly spory o osud Libeňského mostu a neschválení programu čtvrtečního zastupitelstva, který nepodpořili dva členové Trojkoalice. ANO a Trojkoalice se následně vzájemně osočily z porušení koaliční smlouvy.

„K celé situaci došlo proto, že ANO a ČSSD nechtěly veřejnost při projednávání Libeňského mostu. Koalice vznikla poté, co bylo v roce 2016 téma mostu uzavřeno – a to tím, že bude rekonstruován ve stávající šíři,“ zdůrazňuje zastupitel a poslanec Jan Čižinský (KDU-ČSL).

Ondřej Konrád: Bouraný Libeňský most boří pražskou koalici

Libeňský most v Praze před západem slunce

O tom, že je Libeňský most ve špatném technickém stavu, se ví dlouho.

Připomíná, že program nepodpořili čtyři koaliční zastupitelé. „ANO, ČSSD a ODS se rozhodly podvést voliče – slibovaly, že bod zařadí odpoledne, ale pak ho zařadily na ráno. Nemohu hlasovat pro program, který má podvést voliče a znemožnit jim účast na projednávání bodu, který je zajímá,“ dodává.

Další osud magistrátní koalice je předmětem dohadovacího řízení. „V tématu Libeňského mostu hlasujeme jako Trojkoalice jednotně, stejně jako když se zastáváme lidí, kteří chtějí přijít na zastupitelstvo vyjádřit svůj názor,“ zdůrazňuje Čižinský.

„Voliče v žádném případě nepodvádíme. Budeme se Trojkoalice ptát, jak se bude chovat do říjnových voleb. Starostové a nezávislí totiž mají dohodu s TOP 09, že budou na zastupitelstvu hlasovat shodně. A i pan Čižinský si založil vlastní platformu a my nevíme, jestli mu není bližší než KDU-ČSL,“ reaguje pražský radní Karel Grabein Procházka (ANO).

Není nám jasné, jestli se můžeme spolehnout na osm hlasů Trojkoalice. To si chceme během dohadovacího řízení vyjasnit.
Karel Grabein Procházka

Téma Libeňského mostu považuje za ryze odbornou záležitost, hlavní roli v rozhodování by proto měli hrát odborníci. „Takovéto věci se musí plánovat, ne rozhodovat ze dne na den,“ upozorňuje Procházka, který odmítá spekulovat o variantách po případném rozpadu koalice.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související