Analytik AMO El-Ahmadieh: V boji proti terorismu byl Obama mnohem důslednější a drsnější než Bush

20. září 2016

Krátce předtím, než bylo oznámeno zatčení pravděpodobného pachatele víkendového pumového útoku v New Yorku, vystoupil prezident Barack Obama s krátkým projevem, ve kterém vyzdvihl příkladný postoj obyvatel tohoto města, kteří již poněkolikáté ukázali, že se nenechají terorem zastrašit. Podle Obamy je právě takový přístup velmi potřebný pro následující dny i roky.

„Ukažme těm, kdo nám chtějí ublížit, že nás nikdy neporazí, ukažme celému světu, že jako Američané nepodlehneme strachu. Právě to je ta nejdůležitější součást našeho vítězství nad těmi, kdo proti nám chtějí páchat teroristické útoky," byla slova amerického prezidenta Baracka Obamy. Po telefonní lince jim naslouchal i Jakub El-Ahmadieh z katedry Severoamerických studií na Fakultě sociálních věd UK.

Je to vhodný způsob, jak Obama mluví s veřejností?

„Část veřejnosti, pro kterou je Obama velkou osobností jako prezident, ti na to určitě slyší. Na druhou stranu v Americe existuje řečeno s určitou nadsázkou paranoia od teroristických útoků v roce 2001. Američané se těchto věcí hodně bojí. V napjaté předvolební rétorice tyto útoky prospějí spíš Donaldu Trumpovi. Obama se snaží zabránit tomu, aby z toho Trump těžil.“


Jakub El-Ahmadieh je analytikem Výzkumného centra AMO se specializací na Blízký východ a americkou zahraniční politiku.
Je doktorandem v oboru mezinárodní teritoriální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Magisterské studium absolvoval v oboru americká studia tamtéž (2015). Zároveň studuje na Právnické fakultě UK, kde se zaměřuje na cizinecké a imigrační právo. S AMO spolupracuje od roku 2015.

Podle Jakuba El-Ahmadieh se nedá příliš ovlivnit ty, kteří už mají jasného favorita, roli sehraje rétorika obou kandidátů v prezidentských volbách především u nerozhodnutých voličů.

El-Ahmadieh komentuje také Obamovo působení v boji proti terorismu: „Obama dle mého názoru je o něco úspěšnější, než je mu často přikládáno. Nicméně je pravdou, že se v zahraniční a bezpečnostní politice dopustil spousty chyb. Ale abychom byli fér, je třeba říct, že situace ve světě k němu nebyla příliš přívětivá,“ hodnotí.

Jak dále uvádí, ve srovnání s předchozím prezidentem Bushem mladším často padá, že Obama je umírněnější v boji proti terorismu. Ovšem například v nasazení cílených útoků pomocí létajících dronů si host Českého rozhlasu myslí, že svého předchůdce předčil: „Dá se říct, že Obama ve způsobu boje proti terorismu mnohem důslednější a drsnější.“

Více si poslechněte v celém rozhovoru.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio