Aminokyseliny z dinosauří mumie

3. červenec 2009

Dinosaurus "Dakota" zřejmě obsahuje zbytky organického materiálu starého 66 milionů let.

Dakota je mumifikovaný exemplář býložravého hadrosaura rodu Edmontosaurus, který žil před 66 miliony let a v roce 1999 byl nalezen ve formaci Hell Creek v severní Dakotě. Dinosauří mumie jsou vzácné, protože o rozklad měkkých tkání se záhy po smrti postarají bakterie. Tělo Dakoty rozkladu uniklo jen proto, že se nacházelo v prostředí s nízkým obsahem kyslíku. Paleontologové z Manchesterské univerzity využili ke zkoumání kůže, drápů a šlach mumifikovaného dinosaura elektronovou mikroskopii. Objevili tak vláknité struktutry, které připomínají buňky žijících obratlovců.

Další analýza ukázala, že jsou v nich obsaženy aminokyseliny - tedy základní stavební kameny proteinů. Jejich přítomnost dokazuje, že vláknité struktury před 66 miliony let skutečně byly živými buňkami. Není to první nález organického materiálu, který snad přežil desítky milionů let. V kostech tyranosaura se údajně nacházejí celé molekuly proteinu kolagenu, ale jejich "pravost" mnoho vědců zpochybňuje s tím, že jde o pouhou kontaminaci. Objev samotných aminokyselin je ale podle článku na webových stránkách NewScientist mnohem přesvědčivější.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.