Amazonka je stará 11 milionů let

9. červenec 2009

Pomocí těžce získaných vzorků sedimentu se podařilo zjistit, jaké je stáří nejvodnatější řeky světa.

Amazonka dnes zabírá celých 40 % jihoamerického kontinentu. O tom, kdy vlastně vznikla, měli odborníci zatím jen mlhavou představu. O stáří Amazonky by sice mohly vypovídat usazeniny na dně moře v jejím ústí, ale 10 kilometrů silná vrstva kompaktních sedimentů je pro vrtné soustavy tvrdým oříškem. Expedice, jako například Ocean Drilling Program, proto prozkoumaly jen zlomek její tloušťky. Společnosti Petrobras se však nyní podařilo na dvou místech provrtat až do hloubky 4,5 kilometru pod dnem Atlantického oceánu.

Sedimentologická a paleontologická analýza získaných vrtných jader umožnila rekonstruovat historii "říčního obra". Ukázala, že původ Amazonky můžeme hledat v transkontinentální řece, která protékala Jižní Amerikou před 11 miliony let. Současnou podobu ale Amazonka podle týmu vědců z Amsterdamské univerzity, Univerzity v Liverpoolu a společnosti Petrobras získala až mnohem později - asi před 2,4 miliony let.

Výsledky studie zveřejnil časopis Geology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.