Alkohol: Lék a prevence, nebo jed a karcinogen?

23. prosinec 2015

Zasloužilý kardiolog profesor Milan Šamánek tvrdí, že víno je prevence a máme ho pít pokud možno denně, a to v množství u žen od 1 až 3 deci, u mužů od 2 až třeba do 5.

Senioři by podle něj měli pít více než pijí, a i naše děti bychom měli naučit kdy a jak začít pít. Mnozí lékaři i vědci jsou ze slov svého uznávaného kolegy mírně zděšeni, ale otevřeně ho příliš nekritizují. Kde je pravda?

„Je jasně prokázáno, že alkohol v malých dávkách je zdraví prospěšný,“ uvedl v pořadu Pro a proti profesor Milan Šamánek.

Podle něj víno v dávce 20 g denně nikomu nemůže uškodit. Kromě srdce prospívá přiměřená konzumace alkoholu i játrům, tvrdí kardiolog.

„Je jednoznačné, že abstinenti proti pijákům mají steatózu jater jen ve 28 %, zatímco pijáci ve 40 %,“ dodal lékař.

Námitky oponentů zpochybňující jeho tvrzení považuje Šamánek za „anekdotální výroky.“


Šamánek: „Celý život se bojíme ztvrdnutí jater jako následek pití velkého množství alkoholu. Před osmi lety se objevila první zpráva o tom, že malé množství alkoholu zlepšuje steatózu, tedy ztučnění jater. Vědci zjistili, že když se pije víc, prospěšných enzymů přibývá, než když se pije málo nebo vůbec.“

Biochemik alkoholu a rektor Karlovy Univerzity profesor Tomáš Zima odmítl, že by byla prospěšnost malých dávek alkoholu tak „jasně prokázána.“


Zima: „Řada prací ať z Itálie, Spojených států nebo z Asie říká, že pokud konzumujete více než 80 g alkoholu denně, což je 4 až 5 deci vína, tak máte sedminásobně zvýšené riziko cirhózy, jiná práce říká čtyřnásobně.“

„Výsledky analýz a studií, o které se kolega Šamánek opírá, byly podrobeny kontrole a zjistilo se, že efekt na kardiovaskulární systém platí jen pro určité velmi definované skupiny,“ připomněl vědec.

Navíc, alkohol nemá vztah jen ke kardiovaskulárnímu systému, ale také vyvolává rakovinu.

„Dávka, kterou označuje Světová zdravotnická organizace za zvyšující riziko rakoviny se pohybuje kolem 20g alkoholu denně, což je zhruba ta jedna sklenička,“ dodal biochemik.

Ten zmínil, že je „jednoznačné, že kolem 60 % nádorů v oblasti dutiny ústní, horních cest dýchacích a trávící soustavy je právě vyvoláno alkoholem a kouřením nebo jednou z těchto látek.“

„Publikují se různé práce, svět je zaplaven různými články, řada z nich vzniká i podvodně, a to může klamat i odbornou veřejnost, včetně některých kolegů,“ upozornil Tomáš Zima.

autoři: luv , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.