Alkohol jako komunikační médium na krátké vzdálenosti

23. prosinec 2013

Tým britských a kanadských vědců využil molekul alkoholu, rozptýlených v prostředí, k předání textové zprávy mezi dvěma místy prostoru, vzdálenými od sebe několik metrů.

Vědci se přitom snažili vyvinout alternativní chemický komunikační systém, který si bere vzor z podobných chemických signalizačních systémů v přírodě (např. těch z oblasti hmyzu či rostlin). Takový netypický a doplňkový komunikační systém najde své využití v některých prostředích, kde není možné komunikovat pomocí elektromagnetických vln, např. uvnitř nepřehledné soustavy tunelů, pod vodou, v potrubí či uvnitř orgánů a buněk lidského těla. Speciálně bude vhodnou oblastí pro chemickou signalizaci nanotechnologie.

Vědci konkrétně použili isopropylalkohol, přičemž binární kódování jednotlivých písmen abecedy bylo realizováno momentální přítomností či nepřítomností molekul alkoholu v prostoru, jmenovitě v okolí cílového chemického senzoru. Řízené změny v koncentraci alkoholu a jeho difúzi v prostoru obstarávalo jeho rozprašování a proměnlivé proudění vzduchu, které bylo realizováno regulovanými stolními větráky. Použitý senzor byl schopen také registrovat změny v koncentraci běžného etanolu, takže se v médiích dokonce objevila zpráva o komunikaci "za použití vodky". Cena použitého elektronického vybavení se pohybovala kolem 100 dolarů.

Konkrétní vyslanou textovou zprávou byl text kanadské hymny. Zúčastněnými pracovišti byly britská University of Warwick a kanadská York University.

Zdroje: Phys.Org, ScienceDaily, ArsTechnica, PLOS One

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio